Afbeelding
Foto: PM

'Verleg je grenzen op de Prins Maurits'

GOEREE-OVERFLAKKEE - De Prins Maurits in Middelharnis zet als christelijke school nadrukkelijk in op de vorming van leerlingen. "We kiezen voor een brede ontwikkeling met aandacht voor hun talenten. Zo bieden we al onze leerlingen vakken en activiteiten aan op het gebied van cultuur, internationalisering en sport. Dat kan een sportdag zijn of een excursie en soms gaat dat letterlijk nog veel verder. Van oud-leerlingen horen we vaak terug dat zij de activiteiten waar zij hun initiatief, inzet en betrokkenheid in kwijt konden als vormend hebben ervaren. Hoe beleven leerlingen dit kijkje buiten de vertrouwde kaders nu?"

In de herfstvakantie vloog een groepje docenten en examenkandidaten naar Rome. Op de Prins Maurits is deze reis niet exclusief voor gymnasiasten en vwo'ers; een aanzienlijk deel van de groep komt juist uit de Cultuurclub. Met deze club organiseert de school bijzondere activiteiten voor alle leerlingen die hun blik willen verruimen. Voor hen is deze reis een uitgelezen kans om in vier dagen tijd de stad te verkennen die ooit als navel van de wereld werd gezien.
Coen Hage uit havo-5 was er bij en vertelt vol enthousiasme over deze stedentrip. "Toen ik hoorde dat je je kon opgeven voor deze reis heb ik geen seconde getwijfeld. Natuurlijk had ik ook kunnen werken die week, maar ik was erg benieuwd naar Rome. Ik reis sowieso graag; met mijn ouders gingen we al eens naar Jeruzalem."
De reis had een veelzijdig programma: het Forum Romanum en het Colosseum, maar ook een afdaling in de vroegchristelijke catacomben en een bezoek aan Vaticaanstad. "Rome was echt een cultuurschok, die stad is gewoon een openluchtmuseum!"

Geen toerist, maar gast

Een reis als toerist is vaak heel inspirerend. Je bezoekt de hoogtepunten van je bestemming. Dompelt jezelf even helemaal onder in die andere wereld. Kortom: een echte vakantie. Bij een uitwisseling werkt dat anders. Je bent geen toerist, maar draait een tijdje mee in het dagelijks leven van je gastgezin. De Prins Maurits doet actief mee aan allerlei uitwisselingsprojecten. "We onderhouden langdurige contacten met christelijke scholen in Frankrijk, Hongarije, Duitsland en Canada waar leerlingen met elkaar werken aan projecten."

Gastgezin

Een groepje leerlingen deed mee en vertelt over hun ervaringen. Zo was Eelco de Bakker uit havo-4 dit jaar te gast in Hongarije: "Het gave van een uitwisseling is dat je van alles leert zonder dat je het eigenlijk doorhebt. Want in een gastgezin moet je wel openstaan voor andere dingen. Nieuwe gerechten eten, bijvoorbeeld."
Joëlle van de Weele uit vwo-6 vult hem aan: "Je ontmoet nieuwe mensen die soms heel anders tegen dingen aankijken. En daar kom je alleen maar achter omdat je een tijdje deel uitmaakt van hun leven. Tijdens onze uitwisseling in Canada trokken we veel op met Canadese leeftijdsgenoten. Dan doe je mee met wat zij anders ook zouden doen. In hun geval was dat heel veel autorijden."
Jean-Paul van Toor ging ook naar Canada en zegt: "Omdat alles daar nieuw is voor ons, zorgt dat in het gastgezin ook weer voor bewustwording. En daar komen dan leuke gesprekken van. Zeker als je dan vertelt over Nederland en onze gewoontes."

Sport en beweging

Voor grensverleggend onderwijs hoeven leerlingen overigens niet altijd op reis. Havo-leerlingen kunnen hun hart ophalen bij het vak BSM (Beweging, Sport en Maatschappij).
Esmee Stevens en Myrthe Nagtegaal uit havo-4 kozen allebei vol overtuiging voor dit bijzondere keuzevak. "Het was nog wel spannend of ik ook echt BSM mocht doen, want je cijfers voor gym moeten goed zijn. En met goede cijfers ben je er nog niet, want BSM is zo populair, dat de school moet loten," zegt Esmee. "Wij hebben dus geluk gehad," lacht Myrthe. Op de vraag wat er zo leuk is aan BSM volgt direct een antwoord: "het sporten en alles wat daar bij komt kijken. Iedereen bij dit vak is fanatiek en je ziet dat het teamgevoel echt begint te groeien. Dat komt ook omdat we meer tijd hebben om een bepaalde sport te ontdekken. Nu zijn we bezig met softbal en dat gaat dan niet alleen over pitchen en slaan, maar ook over tactieken, regels en de rol van de scheidsrechter. Daarnaast houden we ons bezig met trainingsleer, dat gaat over leefstijl, ademhaling en hartslag. We maken bijvoorbeeld trainingsschema's die we vervolgens zelf uitvoeren," legt Esmee uit.
Weer een ander aspect van dit sportieve vak is organiseren. "We houden toernooien. Laatst nog een veldvoetbaltoernooi. Dan huren we de velden, maken we de poule-indeling en zorgen we voor een prijs." Maar BSM-leerlingen bedachten ook een stormbaan voor defensie. "Dat was echt heel spannend. Kwamen er militairen op bezoek om te zien hoe onze stormbaan er bij stond. Terwijl leerlingen uit de tweede klas de baan gebruikten, mochten wij de militairen verwelkomen en onze ideeën verder uitleggen. Normaal gesproken ben ik best zenuwachtig als ik een presentatie moet geven, maar bij BSM heb ik daar helemaal geen tijd voor gehad!"