Europarlementslid Jan Huitema en UFA-directeur Johan van Nieuwenhuijzen wensen elkaar voor de visserijsector een succesvol 2015 toe.  Foto: Jaap Ruizeveld
Europarlementslid Jan Huitema en UFA-directeur Johan van Nieuwenhuijzen wensen elkaar voor de visserijsector een succesvol 2015 toe. Foto: Jaap Ruizeveld Foto: Jaap Ruizeveld

"Innovatie in visserij wordt niet gestimuleerd, eerder afgeremd"

STELLENDAM – Europarlementslid Jan Huitema behartigt in Brussel voor ons land de portefeuilles landbouw en milieu. De visserijsector neemt volgens hem hierin een belangrijke plaats in. Op de UFA-Nieuwjaarsreceptie in Stellendam gaf hij zaterdag inzicht in de stand van zaken. "Mijn (onze) inzet is om mede te bewerkstelligen dat er voor alle betrokken landen een gelijk speelveld ontstaat. Met gelijke rechten en verplichtingen. Dan kun je spreken van een eerlijke concurrentiemogelijkheid".

Door Jaap Ruizeveld

"Nu zie je dat in Brussel de in onze visserijsector steeds verder ontwikkelde innovatie niet op bijval kan rekenen. Niet wordt gestimuleerd. Eerder remt men deze aanpak af met als achterliggende insteek het beschermen van eigen activiteiten in betrokken lidstaten. Vooral Frankrijk en Spanje stellen zich zo op. Wij zijn - als klein land Nederland - echt op heel veel onderdelen toonaangevend. Kijk naar de innovatie bij pulskortechnologie. Kijk naar een innovatiecentrum dat nu in bedrijf gaat komen. Dan zou je verwachten dat de slogan 'wie goed doet, goed ontmoet' ook opgeld biedt. Maar dat is dus niet zo. Steeds klinken er tegenargumenten. Je ziet hier ook een 'gun-factor'. Voor ons de drive om - gevoed vanuit de sector - ons nog meer actief te profileren. Het gaat immers om een belangrijk item: Voedselproductie. En werkgelegenheid."

Regels

Onbekendheid rond regels op een moment van invoering is teleurstellend. Recent de aanlandplicht. Er is nog geen invulling hoe een en ander moet worden gecontroleerd. Dan dien je zo'n regel toch uit te stellen tot die helderheid er wel is. Ondanks deze aspecten laten wij ons niet uit het veld slaan. Dat heb ik vandaag op deze Nieuwjaarsreceptie duidelijk willen maken", zegt Huitema.

Prijswinnaars

Voorafgaand aan het informele deel van de receptie reikten Van Nieuwenhuijzen en Huitema de prijzen (Best verzorgde vis) uit in de verschillende categorieën. Een jury bestaande uit UFA-locatiemanagers Erik de Jong en Wim Harteveld hanteerde daarbij als criteria 'versheid, verzorging en behandeling van de vis aan boord'. Voor alle prijswinnaars gold het etiket uitzonderlijk goed. Twee eiland-kotters vielen in de prijzen: Categorie 2000 pk de GO 37 (Jan en Bram Tanis) en categorie garnalen de GO 58 (De Visser, De Bruijne en Lomeijer).