Prijswinnaars in de vier categorieën voor de best verzorgde vis, voor de Eurokotter TH 7, 2000 pk kotter GO 37, Flyshooters SCH 65 en Garnalenkotter GO 58. Foto: Jaap Ruizeveld.
Prijswinnaars in de vier categorieën voor de best verzorgde vis, voor de Eurokotter TH 7, 2000 pk kotter GO 37, Flyshooters SCH 65 en Garnalenkotter GO 58. Foto: Jaap Ruizeveld. Foto: Jaap Ruizeveld

Positieve geluiden uit visserijsector

STELLENDAM - Met een nieuwjaarswens, een terugblik op gebeurtenissen en resultaten in 2014 en een vooruitzicht op te verwachten inzet en activiteiten in 2015, presenteerde UFA-directeur Johan van Nieuwenhuijzen zaterdagmorgen op een geanimeerde en druk bezochte Nieuwjaarsreceptie in de Visafslag in Stellendam, de ontwikkelingen op en rond deze tweede visafslag in Nederland. In 2014 steeg de omzet bij UFA van 43 naar 45 miljoen euro. De hoeveelheid aangevoerde vis daalde met 2%. De stijging van de omzet heeft, in combinatie met verbeteringen in kostefficiency, positief bijgedragen aan dit resultaat. Ten opzichte van 2013 steeg de prijs voor tong van 8 euro naar 9,50 euro per kg. Voor griet en tarbot lag de prijs gemiddeld 1 euro per kg hoger, terwijl de prijs voor schol ten opzichte van 2013 ook iets hoger uitkwam.

Door Jaap Ruizeveld

VVD-Europarlementslid Jan Huitema, die de belangen voor de Nederlandse visserijsector in Brussel behartigt, had zijn reces graag onderbroken om niet alleen United Fish Auctions (met vestigingen in Scheveningen, Colijnsplaat en Stellendam) een hart onder de riem te steken, maar ook allen die bij deze zo belangrijke bedrijfstak betrokken zijn.

Overlijden

Van Nieuwenhuijzen stond stil bij het overlijden van UFA-president commissaris Ludovic den Hollander, die veel betekend heeft voor de visserij. "Wij zijn dankbaar voor de professionele en plezierige samenwerking en zullen hem erg missen". Hij wenste de familie sterkte met dit verlies. Er was een speciaal welkom voor Jan de Blok, register accountant/ondernemer, geboren en getogen Stellendammer, die vanaf deze maand commissaris is bij UFA.

Kottersector

Van Nieuwenhuijzen zei dat er in 2014 op de Nederlandse Visafslagen 5000 ton minder schol is aangevoerd. Het quotum is maar voor 63% benut. Garnalen hadden een lagere prijs, maar de aangevoerde hoeveelheid compenseerde dit royaal. Positief in 2014 was de toename van de gemiddelde omzet per kotter. Dit enerzijds door prijsstijging van de vis en een lager brandstofverbruik, anderzijds door inzet van de pulstechnologie en een lagere dieselprijs.

Projecten

"Wij richten ons nu op nieuwe projecten en initiatieven. Zoals de renovatie en nieuwbouw van de Visafslag Scheveningen. Verder op het regionaal Innovatiewerk Nederland/Blueport Zuid- West Nederland. Vanuit dit netwerk is in samenwerking met de Zeeuwse Visafslagen de introductie gerealiseerd in de retailketen Agrimarkt.

De doelstelling om aan de consument schol en een breder assortiment Noordzeevis te bieden, die op prijs-kwaliteit verhouding kan concurreren ten opzichte van importvis, is geslaagd. Het resultaat smaakt naar meer en wij trachten het concept op te schalen".

Lees verder op pagina 3