Afbeelding
Foto:

Column WEA

Nieuwe aanzegplicht voor werkgevers bij einde tijdelijk arbeidscontract

Werkt u veel met tijdelijke arbeidscontracten? Dan moet u rekening houden met de nieuwe aanzegplicht vanaf 1 juli jl. Door deze nieuwe verplichting moet u voortaan de werknemer op tijd schriftelijk op de hoogte stellen of u zijn tijdelijke contact al dan niet gaat verlengen en onder welke voorwaarden. Doet u dat niet, dan is de sanctie één maandsalaris.

Nieuwe aanzegplicht

Voorheen eindigden arbeidsovereenkomsten voor bepaalde tijd altijd van 'rechtswege'. Aanzegging was dus niet nodig, maar daar is nu verandering in gekomen. Vanaf 1 juli jl. moet u een werknemer met een automatisch eindigend tijdelijk contract van zes maanden of langer, uiterlijk één maand voor het einde schriftelijk informeren of u het arbeidscontract eindigt of voortzet en zo ja, onder welke voorwaarden.

Deze aanzegplicht geldt ook voor opvolgende contracten van zes maanden of langer. Het is ook toegestaan om al bij het aangaan van de arbeidsovereenkomst voor bepaalde tijd het einde van de arbeidsovereenkomst aan te zeggen.

Let op!

De aanzegplicht geldt nog niet voor de tijdelijke arbeidsovereenkomsten die binnen één maand na 1 juli 2014 eindigen. Voor de reeds afgesloten tijdelijke arbeidsovereenkomsten die aflopen op of na 1 augustus 2014 krijgt u dus al wel te maken met deze nieuwe aanzegplicht.

Voor meer info: WEA Deltaland via 088-1337300 of www.weadeltaland.nl

Investeringsaftrek met terugwerkende kracht

Investeert u in bedrijfsmiddelen, dan heet u mogelijk recht op investeringsaftrek. Naast de kleinschaligheidsinvesteringsaftrek (wanneer u voor meer dan € 2.300 aan bedrijfsmiddelen investeert) komt u wellicht ook in aanmerking voor de energie-investeringsaftrek (EIA) of de milieu-investeringsaftrek (MIA) wanneer u investeert in bepaalde energiebesparende of milieuvriendelijke bedrijfsmiddelen.

Wilt u in aanmerking komen voor de investeringsaftrek en voldoet u aan alle voorwaarden, dan moet u hierom verzoeken in de aangifte inkomstenbelasting (bij winst uit onderneming) of in de aangifte vennootschapsbelasting.

Voor meer info: WEA Deltaland via 088-1337300 of www.weadeltaland.nl