Afbeelding
Foto:

'Vrijwillig maar niet vrijblijvend'

Arna de Wit is een bekend gezicht voor ervaren Omlopers, al jarenlang overhandigt ze iedereen die de finishstreep haalt de felbegeerde oorkonde. Carina Admiraal heeft jarenlang de bagage verzorgt voor de lopers, het was een sport om direct al klaar te staan met de juiste tas als de lopers arriveerden. Arna en Carina zijn twee van de honderden vrijwilligers die zich inzetten voor de Omloop.

Carina was zo'n vijftien jaar oud toen ze samen met haar vader en andere familieleden de estafette liep. Toen is ze besmet met het 'Omloopvirus'. Dit jaar doet ze, samen met Inge Brandsma, de organisatie van de kinderomloop en zal ze daarnaast ook de centrale post bemannen. Vanaf vrijdagmorgen is ze tot zaterdagavond non-stop in touw voor de wandelaars. "Besmet is besmet," zegt de Ouddorpse er zelf over.

"De sfeer onderling is geweldig," zegt Carina. Arna vult haar aan: "Het is een leuke organisatie. Iedereen stopt er veel tijd in." Ze zegt er wel bij dat het werk dan wel vrijwillig is, maar niet vrijblijvend. Arna weet waar ze het over heeft, van 2006 tot 2010 was ze secretaris van de Omloop. Een spilfunctie binnen de organisatie waar veel tijd in gaat zitten. Dit jaar is ze weer terug op het secretariaat. Ze is er zeker een dag per week mee bezig. Ze krijgt telefoontjes van lopers die willen weten of ze aan de start kunnen inschrijven, regelt dat de spandoeken worden opgehangen, tijdens De Omloop ontvangt ze de VIP's, staat de pers te woord en lost allerlei probleempjes op.

De vrijwilligers werken hard om het evenement mogelijk te maken, de voldoening halen ze uit verschillende zaken. Arna vindt het mooi om te zien dat de lopers helemaal opbloeien bij een rustpost en natuurlijk de ontlading bij de finishstreep. Carina vult aan dat het mooi is dat er met de Omloop geld in wordt gezameld voor goede doelen op het eiland.

"Vroeger was het altijd erg druk bij de finish," vertelt Arna. Toen waren er nog geen mobieltjes en wisten familie en vrienden niet hoe laat iemand bij de finish zou verschijnen. Dus ging iedereen op de dijk bij Ooltgensplaat zitten wachten. Carina blikt ook terug en vertelt dat ze een band heeft opgebouwd met een Duitse vrouw die al jaren meedoet. "We verstaan elkaar niet, maar we begrijpen elkaar wel."

De vrijwilligers krijgen de dinsdagavond voorafgaand aan de Omloop instructies tijdens een bijeenkomst in sporthal De Grutterswei in Oude-Tonge. Op die manier weet iedereen precies wat er gedaan moet worden. Op vrijdag 5 september is er een vrijwilligersborrel bij Tieleman Keukens, dan kan iedereen lekker nakletsen.

Carina en Arna zijn het hele jaar door bezig met de Omloop. Aanstaand weekend vallen alle puzzelstukjes op de juiste plaats. Dan is het zover. Met dank aan Arna, Carina en alle andere vrijwilligers!