Afbeelding
Foto:

Verbouwing kinderafdeling: Het gezin centraal in het ziekenhuis

Een kind hoort bij zijn ouders. Zeker als het net geboren is. Voor het Van Weel-Bethesda Ziekenhuis, onderdeel van CuraMare, is een gezinsgerichte houding heel vanzelfsprekend. Het is te zien aan de kraamsuites die in maart 2014 in gebruik zijn genomen. Maar er staat meer op stapel: een verbouwing van de kinderafdeling, zodat ook baby's die ziek zijn of te vroeg geboren, bij hun vader en moeder – en eventuele broertjes en zusjes – kunnen blijven. Zo'n verbouwing kost veel geld. En bijvoorbeeld een magnetron, een slaapbank of een keukenblokje zitten niet in het budget. Maar er is uitkomst: de suites op de kinderafdeling zijn het hoofddoel van de vijfentwintigste Omloop. Een prima doel, gericht op het verbeteren van de zorg voor kinderen op Goeree-Overflakkee.

De acht kraamsuites voorzien in een behoefte. "Vader, moeder, de baby en de andere kinderen kunnen bij elkaar blijven. Het gezinsleven gaat gewoon verder", leggen Esther Borsten (manager unit Vrouw Kind) en Corry Struik (hoofd van de kinderafdeling) uit. "De scheidslijn met de thuissituatie is minimaal. Het is rustiger, er zijn huiselijke omstandigheden en veel meer privacy. De professionals van het ziekenhuis komen naar het gezin toe, in plaats van andersom." Overnachten kan in een kraamsuite, maar ook een maaltijd verwarmen en koffie zetten. Elke suite is ook uitgerust met eigen sanitair.

Prima allemaal, deze voorziening voor gezond geboren baby's. Maar wat als het kind ziek is, of te vroeg geboren? Dan gaat het naar de kinderafdeling in het ziekenhuis. Gescheiden van het gezin. Door de kinderafdeling te verbouwen, gaat dat veranderen. Het ziekenhuis creëert hier vijf couveusesuites en acht suites voor grotere kinderen, waarin – net als in de kraamsuites – voldoende ruimte en voorzieningen én huiselijkheid zijn. Zodat ook hier het gezinsleven gewoon verder kan gaan. Tot het maken van huiswerk toe. "Het gezin blijft bij elkaar, ook als het kind ziek is of te vroeg geboren. Dat past bij de visie van het ziekenhuis", aldus Esther Borsten en Corry Struik. "We zijn dan ook heel dankbaar dat de Omloop-organisatie zich betrokken voelt en dat de deelnemers ook voor dit doel gaan lopen."