Afbeelding
Foto:

Delta op z'n kop?

NLGO is in 1978 opgericht door verontruste natuurliefhebbers op Goeree-Overflakkee. De ruimtelijke plannen voor de regio vormden de aanleiding voor de oprichting. Denk bijvoorbeeld aan het Streekplan Zuid-Holland Zuid, de aanleg van de N57 en de ruilverkavelingen.

Als er iets staat te gebeuren op het vlak van ruimtelijke ordening, dan zijn er procedures, waarin bezwaar kan worden gemaakt tegen de plannen. Tegenwoordig heet dat overigens niet meer 'bezwaar maken', maar 'een zienswijze indienen'. NLGO voelt zich altijd verantwoordelijk om bij een bezwaar gelijk een alternatief te bieden, dat in onze ogen beter is.

Het opstellen van een zienswijze begint met het 'inlezen' in de plannen. Daarna volgt, indien nodig, een bezoek aan de locatie om de situatie te bekijken en het raadplegen van deskundigen. Dat kunnen leden zijn van NLGO, maar ook experts van buiten de regio. Deze stappen zijn nodig om een helder beeld te krijgen van de plannen en de mogelijke effecten.

Begin december heeft NLGO, samen met de Vogelwacht Schouwen-Duiveland, een zienswijze opgesteld naar aanleiding van het Ontwerp Rijksstructuurvisie Grevelingen en Volkerak-Zoommeer. Een structuurvisie waarin wordt voorgesteld om het getij terug te brengen in de Grevelingen. Het doel is om de optredende zuurstofloosheid op te heffen. De plannen zorgen er ook voor dat het Krammer-Volkerak-Zoommeer weer gaat verzilten, daardoor verbetert de waterkwaliteit en wordt blauwalg tegengegaan.

Na het opstellen van een raamontwerp-zienswijze, is er een week lang intensief met elkaar gecommuniceerd om tot een definitieve zienswijze te komen. Uiteindelijk hebben we geconcludeerd dat als er getijde in de Grevelingen komt, waarbij het verschil tussen hoog en laag water meer dan 30 centimeter is, dit meer ecologische schade dan winst oplevert. Met name voor kustbroedvogels, zoals de Grote Stern, heeft dit grote gevolgen. Het verzilten van Krammer-Volkerak-Zoommeer zet 'de ecologische tijd' dertig jaar terug. Terwijl juist de laatste jaren de waterkwaliteit aanzienlijk is verbeterd. Dat heeft gezorgd een toename van de biodiversiteit. Er is meer variatie in het aantal vissoorten en er leven nu soorten als de lepelaar, zaagbek en de zeearend in het gebied.

Wilt u meer weten over dit onderwerp? Kijk dan op nlgo.nl, onder het kopje 'Standpunten/zienswijzen'.

Tekst: Jos Hendriks, foto's: Jan Baks