Goede voornemens

2015 staat op het punt om te beginnen en een nieuw jaar vraagt om goede voornemens. Zelf doe ik er nooit aan, ik vind het onzin. Met een goed voornemen kan je toch elk moment van het jaar beginnen? Vaak hoor ik dan: "Per 1 januari ga ik stoppen met roken/meer bewegen/vaker bellen met mijn schoonmoeder." Alsof iets wat daarvoor nooit lukte, vanaf 1 januari ineens wel gaat lukken…

Een voornemen succesvol uitvoeren lukt alleen als er genoeg motivatie is om dat voornemen vol te houden. Daar zit 'm meestal het probleem. "Ja, ik zou ook echt meer tijd moeten besteden aan Fikkie, maar ja, ik ben altijd zo druk. Maar weet je, vanaf 1 januari ga ik het echt doen, Fikkie verdient het." Fikkie verdient het inderdaad! Maar als ik zoiets hoor dan denk ik gelijk 'jammer Fikkie, ook vanaf 1 januari gaat het er voor je niet beter op worden'.

Er zijn juist zo ontzettend veel dingen te doen met je hond. Denk aan behendigheid, speuren, Hoopers (binnenkort bij Okidoggy) of 'gewone' gehoorzaamheid (die bij Okidoggy nooit zo gewoon is). Teveel om op te noemen. Maar ook zonder dat je bij Okidoggy traint, zijn er genoeg leuke dingen te bedenken. Wat dacht je bijvoorbeeld van hersenwerk, of maak je wandeling eens leuker door onderweg gekke dingen te doen. Loop een rondje om een lantaarnpaal, laat je hond onder een bankje door kruipen of verstop zijn balletje onder blaadjes of sneeuw.

Echt, als je wilt dan zijn er veel dingen te bedenken. Kijk goed om je heen, dan komen de ideeën vanzelf. Als je je ogen tenminste van je telefoon af kunt houden. Want dit gaat alleen werken als je echt samen met je hond wandelt. Dus niet jij al kijkend op je telefoon, terwijl je hond de omgeving afspeurt naar andere honden of katten. Hmm, misschien toch een goed voornemen? Bruikbaar in zowel de mensen- als de hondenwereld? Dat we meer echt samen doen? Dat we de telefoon vaker aan de kant leggen en de computer sneller uitzetten? En dan niet pas vanaf 1 januari, maar vanaf nu! Goed?