Afbeelding
Foto:

De lekkerste 'gloeiwijn' maak je zelf

Glühwein is de perfecte sfeermaker: in de sneeuw, na een rondje op de ijsbaan of gewoon thuis op de bank. Het lekkerste glas 'gloeiwijn' maak je eenvoudig zelf. Probeer, experimenteer en proef!

Het uitgangspunt is 75 cl van een wijn die je lekker vindt. Een heel dure wijn is niet nodig, maar gebruik ook geen een al te goedkope wijn, die moet je vaak sterk zoeten. Tip: een lichte Bordeaux of een zachte Côtes du Rhône. Verder klaarzetten: 1 citroen, 1 sinaasappel, 4 à 8 kruidnagels, 1 à 2 stokjes kaneel, 75 gram kristalsuiker en cognac.

Aan de slag

Was de citroen en sinaasappel en schil ze dun (zonder het wit, dat smaakt bitter). Doe de wijn, citrusschillen, kaneelstokjes, kruidnagels en suiker in een kookpot. Eventueel kun je ook het sap van de citroen en sinaasappel toevoegen. Verwarm het mengsel langzaam tot ongeveer 70 graden. Na 10 minuten neem je de pot van het vuur, voeg je een flinke scheut cognac toe en laat je het geheel afgedekt nog minimaal 1 uur verder trekken. Voordat je de wijn serveert giet je deze door een zeef om de citrusschillen, kaneelstokjes en kruidnagels eruit te filteren. Garneer het glas met een schijfje sinaasappel en een kandijstokje.