Afbeelding
Foto:

'Een levend schilderij'

De korte, donkere dagen voor kerst zijn aangebroken. De winterperiode nodigt niet echt uit om de natuur te gaan verkennen. Natuurlijk kunt u zich niet laten afschrikken door de winter en er gewoon op uit gaan. Maar genieten van de natuur kan ook een stuk comfortabeler, door de natuur in huis halen. Met een aquarium kunt u gewoon in uw eigen huiskamer genieten van de onderwaterwereld. De wiegende waterplanten en kleurrijke vissen zorgen voor ontspanning. Of zoals sommige mensen zeggen: 'Genieten van een levend schilderij'.

De periode dat er alleen rechthoekige aquariums werden verkocht is ver verleden tijd. Zo zijn er modellen die in de hoek passen, aquariums met een bolle voorruit, miniaquariums voor kleinbehuisden en zelfs een 'schilderij' voor aan de muur. In iedere interieur, van klassiek tot hypermodern, past wel een aquarium. Door het kiezen van de juiste plaats en een passend aquariummeubel (die zijn er in allerlei vormen en kleuren) is het aquarium een waardevolle aanvulling in iedere woning. Het meest voor de hand liggend is plaatsing in de woonkamer, het centrale punt waar iedereen bij elkaar komt. Maar ook een donkere gang kan een stuk aantrekkelijker worden door een mooi aquarium. Of wat dacht u van de slaapkamer? Dan kunt u iedere avond vissen tellen, in plaats van 'schaapjes'.

Er zijn verschillende soorten aquariums: tropisch of koudwater en zout of zoet. De meest voorkomende aquariums zijn tropische zoetwateraquariums. Dat wil zeggen dat vissen en planten uit tropische meren en rivieren zich goed thuisvoelen. Om een aquarium draaiend te houden zijn er wat hulpmiddelen nodig. Voor een tropisch zoetwateraquarium bestaat de uitrusting uit verlichting, een filterpomp die het water schoon houdt en een verwarming die zorgt voor een constante temperatuur. Veel merken hebben kant-en-klaarmodellen waarbij u alleen maar de stekkers in het stopcontact hoeft te steken. Ook mensen met twee 'linkerhanden' kunnen hun eigen onderwaterwereld creƫren.

Voordat u naar de dierenwinkel of aquariumzaak stapt is het handig om te kijken waar het aquarium komt te staan. Een plaats waarbij er geen direct zonlicht in het aquarium valt is het beste. Meet voordat u op pad gaat de beschibare ruimte op het uitgekozen plekje. Laat u in de winkel goed voorlichten over de mogelijkheden. Na de aanschaf van het aquarium komt een mooie uitdaging: de inrichting.

Het inrichten begint bij de bodem, zwarte steentjes of juist wit zand, er zijn talloze mogelijkheden. Als er veel planten in het aquarium komen is het raadzaam om plantenvoeding onder het grind te plaatsen. Daaruit kunnen de planten met hun wortels voeding halen. Als de bodem is geplaats kunnen de ornamenten worden geplaatst, van rotsblokken en tropisch hout tot een kunsstof piratenschip. De keuze is aan u. De volgende stap is om het aquarium te vullen met water en de planten te poten in de bodem. Na een periode proefdraaien is alles klaar voor het grote moment. Het loslaten van de eerste vissen.

Vissen zijn er in allerlei soorten en maten. Laat u goed voorlichten want niet alle vissen kunnen elkaar goed verdragen, andere soorten zijn lastig te houden en daarom niet geschikt voor een 'starter' en sommige vissoorten worden zo groot dat ze alleen geschikt zijn voor hele grote aquariums. Met een goed advies komt u een heel eind.

Als de vissen lekker rondzwemmen is het tijd om te genieten. De kleuren en het gedrag van de vissen staan garant voor urenlang kijkplezier.

Afbeelding
Aquariums van het Duitse merk Juwel zijn populair.