Afbeelding
Foto: Jan Baks

Orchideeën op ons eiland

De Plantenwerkgroep van NLGO houdt zich bezig met de wilde planten die op Goeree-Overflakkee voorkomen. In het voorjaar en de zomer gaan de leden van de plantenwerkgroep het veld in de planten te inventariseren van verschillende natuurgebieden en terreinen.

De inventarisaties worden naar FLORON (Floristisch onderzoek Nederland) gestuurd en verder verwerkt in de database. FLORON is opgericht met als doel het verzamelen van plantenwaarnemingen voor onderzoek en bescherming van de wilde flora.

Goeree-Overflakkee heeft een grote verscheidenheid aan natuurelementen die allemaal uniek zijn voor ons eiland. Denk bijvoorbeeld aan de weidse polders, dijken, duinen, blauwgraslanden, het zandwallengebied en de 'haemeten' met hun schurvelingen. En dan is er ook nog het buitendijks wad en de zandplaten op de Kwade Hoek. De verschillende natuurelementen zorgen ervoor dat er een groot aantal wilde planten voorkomt.

Het eiland is zeer rijk aan orchideeën, er komen hier 12 of meer verschillende soorten voor. Van sommige soorten zijn er maar enkele exemplaren, van andere zijn er duizenden. Dat is niet zomaar vanzelfsprekend, want orchideeën hebben een samenleving nodig met bodemschimmels. Dat is de reden dat orchideeën niet overal kunnen groeien.

De Rietorchis is één van de soorten die hier veel voorkomt. De botanische naam Dactylorhiza is ontleend aan het Oudgriekse 'dactylos'(vinger) en 'rhiza' (wortel), wat slaat op de gevingerde wortelknollen die alle soorten in dit geslacht hebben.

Wilt u daadwerkelijk de planten op het eiland leren kennen? Sluit u dan aan bij de plantenwerkgroep van NLGO.

Foto's: Jan Baks, tekst: Clarie Tanis

Afbeelding
Afbeelding