Afbeelding
Foto:

Sempre Crescendo viert 125-jarig jubileum

De oudste vereniging van Goeree-Overflakkee? Dat is zonder twijfel muziekvereniging Sempre Crescendo, dat dit jaar haar 125-jarig jubileum viert. Op zaterdag 29 november is er een galaconcert in De Staver. Het fanfareorkest speelt onder leiding van Albert-John Vervorst, Frans Limburg vertelt zeemansverhalen en er is een afterparty met de Sir Oliversband. Het concert begint om 19.45 uur, de deuren zijn open vanaf 19.00 uur. Toegangskaarten kosten € 12,50 per stuk in de voorverkoop en € 15,- bij de deur. Kaarten zijn verkrijgbaar bij de leden van de muziekvereniging, of te bestellen door een e-mail te sturen naar sempre125@gmail.com.

Alles klopt

Boeiende concerten, marsoptredens en een blaaskapel. Sempre Crescendo is van alle markten thuis. Eilanders kunnen de muzikanten tegenkomen op bijvoorbeeld Koningdag, bij een lampionoptocht, de geraniummarkt, op een braderie en op feesten en partijen. Filip den Eerzamen, bestuurslid en voorzitter van de jubileumcommissie verklaart het succes: "Kwaliteit en gezelligheid gaan bij ons hand in hand. Er is een gezonde balans tussen die twee. Als het gezellig is, komt het niveau vanzelf."

De vereniging, die 70 leden telt, is springlevend, vertelt Den Eerzamen: "Het is net als bij een bedrijf. Om mee te kunnen blijven doen, moet alles kloppen: de middelen, het jeugdbeleid, een goede dirigent, de inzet van iedereen en een goede sfeer. Bij Sempre klopt momenteel alles, zeker in dit bijzondere jaar. Er is heel veel enthousiasme onder onze leden, fans en mensen die Sempre een warm hart toedragen."

1889-2014

De vereniging is in het najaar van 1889 gestart. De eerste bijeenkomst was in Hotel Meijer. Om de instrumenten te kunnen financieren konden inwoners van Middelharnis en Sommelsdijk een aandeel kopen van 10 gulden. Er waren in totaal vijftig aandelen. Toen de instrumenten gekocht waren, kon Sempre Crescendo echt aan de slag. De officiële oprichtingsdatum is 3 december 1889, de dag dat de eerste instrumenten arriveerden.

De oprichter en eerste dirigent was de heer M.M.J. Vletter. Hij is dat tot 1926 geweest. Andere grote dirigentennamen uit het verleden van de vereniging zijn Willem Vernooijs, Gerrit Zoon, Jaap Jongejan, Arie Stolk en Joop Nijholt. De fanfare staat nu onder leiding van Albert-John Vervorst. De grote bloeiperiode van Sempre begon na de Tweede Wereldoorlog en kenmerkt zich door vele concourssuccessen, promotie naar de Vaandel-afdeling en het landskampioenschap in 2003. In 1950 ontving Sempre Crescendo, in verband met het 60-jarig bestaan in het jaar daarvoor, het predicaat 'Koninklijk'.

Afbeelding