Afbeelding
Foto: https://beeldbank.rws.nl, Rijkswaterstaat / Joop van Houdt

Beleef de Haringvlietsluizen, de Kraan van Europa

Heel vanzelfsprekend, die Haringvlietsluizen. Wie jonger is dan 45 jaar weet niet beter dan dat ze er liggen, daar tussen het Haringvliet en de Noordzee. Maar ouderen herinneren zich nog dat het zeegat open was, dat er eb en vloed was in het Haringvliet en dat dit onderdeel van de Deltawerken eind jaren zestig, begin jaren zeventig langzaam maar zeker verrees. Voor de veiligheid, voor betere verbindingen en als Kraan van Europa.

Tussen 1958 (Hollandsche IJsselkering) en 1997 (Maeslantkering) zijn de Deltawerken aangelegd. Het zijn er in totaal dertien. Ze zijn te vinden in Zeeland, Zuid-Holland en Brabant. Vijf Deltawerken liggen in de nabijheid van Goeree-Overflakkee. Dat zijn behalve de Haringvlietsluizen (geopend in 1971) de Grevelingendam (1965), de Brouwersdam (1971), de Volkeraksluizen (1969) en de Philipsdam met de Krammersluizen (1987).

Rijkswaterstaat, beheerder van de Deltawerken, en de ANWB, vinden dat er wel wat meer belangstelling mag zijn voor dit verdedigingssysteem tegen hoogwater. Natuurlijk, zoveel mogelijk mensen moeten bewust zijn van het nut van de Deltawerken, maar tegelijkertijd is er ook veel te zien en te beleven. Uitjes, evenementen, attracties, recreatieve routes – Rijkswaterstaat en de ANWB hebben ze allemaal ondergebracht in 'Beleef de Deltaroute'. Heel toepasselijk gaf minister Schultz van Haegen eind juni het startsein in het Watersnoodmuseum in Ouwerkerk. De Watersnood was immers de aanleiding voor de bouw van de Deltawerken.

Wat stelt dit Deltawerk voor?

We zoomen nu in op de Haringvlietsluizen. Wat stelt dit Deltawerk voor? Wat valt er te beleven? De Haringvlietsluizen, die op de nominatie staan om Rijksmonument te worden, reguleren het waterpeil op een manier die je met het open- of dichtdraaien van een kraan kunt vergelijken. Daarom wordt de sluis ook wel de Kraan van Europa genoemd. Daarnaast houdt de sluis gevaarlijk hoogwater vanaf de zeekant tegen.

De sluizen sluiten het Haringvliet af van de Noordzee. Daardoor is het Haringvliet zoet en is er nauwelijks getij. Het zoete water is gunstig voor de land- en tuinbouw. Ook dient het als drinkwater. Maar vissen als zalm en zeeforel kunnen niet meer naar hun paaigebieden, verder stroomopwaarts, zwemmen. Er zijn wel een paar vissluisjes gemaakt, maar die zetten te weinig zoden aan de dijk. Daarom gaan enkele sluisdeuren bij opkomend water even op een kier.

Wat valt er te beleven?

Beleef de Haringvlietsluizen door ze vanaf de buitenhaven te bekijken. Indrukwekkend! Fiets over de dam en stop bij een pijler om een kijkje te nemen. Aan het eind van de week varen de vissersschepen de haven binnen. Bij de buitenhaven van Stellendam is de visafslag. Ook zijn er restaurants waar je bijvoorbeeld vis kunt eten. Verser kan niet! Er worden ook zeevistochten georganiseerd.

Natuurliefhebbers komen aan hun trekken in De Kwade Hoek of het Quakjeswater op Voorne-Putten. En er zijn tal van schilderachtige dorpen en stadjes (Goedereede) te zien, naast de vestingsteden Brielle en Hellevoetsluis (met het ruim tweehonderd jaar oude droogdok Jan Blanken).

Of breng een bezoek aan Expo Haringvliet om meer te weten te komen over dit unieke sluizencomplex. Er zijn het hele jaar door rondleidingen, en activiteiten in de evenementenhal. Er is ook een restaurant.

Zie ook:

www.beleefdedeltaroute.nl

www.expoharingvliet.nl

<kader>

Weetjes over de Haringvlietsluizen

• Gebouwd tussen 1956 en 1970 als onderdeel van de Haringvlietdam.

• De Haringvlietdam is 4,5 km lang, de Haringvlietsluizen zijn 1 km lang.

• Over de dam loopt de N57, die Goeree-Overflakkee verbindt met Voorne-Putten.

• Unieke constructie met 17 openingen en 34 schuiven (2 per opening).

• Voor de scheepvaart is er een schutsluis: de Goereese sluis bij Stellendam.

• Civieltechnisch kunstwerk: alle techniek onder de rijweg

• Grote afmetingen en technisch vernuft trekken veel bezoekers

(Gegevens ontleend aan www.beleefdedeltaroute.nl)

Afbeelding