Afbeelding
Foto:

Sterkste licht van Nederland komt uit de vuurtoren van Ouddorp

Vuurtorenwachter, mooi beroep. Je werkt op een unieke locatie en bent dienstverlenend bezig voor de scheepvaart, de visserij en recreanten. Veiligheid op zee, daar draait het allemaal om. De vuurtoren wijst de weg én is een wakend oog. Dat oog is steeds minder vaak een menselijk oog. De vuurtorenwachter is onderhand een nostalgisch beroep geworden. In Nederland zijn nog maar drie bemande vuurtorens: de Brandaris op Terschelling en de vuurtorens van Schiermonnikoog en Ouddorp. Bij de overige Nederlandse vuurtorens waakt het elektronisch oog.

De Brandaris is de enige Nederlandse vuurtoren die constant bemand is. In de torens van Schiermonnikoog en Ouddorp is niet altijd een vuurtorenwachter aanwezig. De vuurtoren op Goeree-Overflakkee is dagelijks bemand van zes uur in de ochtend tot tien uur 's avonds. Als de vissers van Stellendam, Goedereede en Ouddorp in- en uitvaren is er dag en nacht bemanning. Dat is dus inclusief de nacht van zondag op maandag en de nacht van donderdag op vrijdag.

Uit het Ouddorpse baken komt het sterkste licht van Nederland: 5.200.000 candela. Daarmee is het licht zichtbaar tot op een afstand van 30 zeemijlen. Vuurtoren Westhoofd, zoals de vuurtoren officieel heet, is te herkennen aan drie schitteringen per 15 seconden.

Geschiedenis

De vuurtoren van Ouddorp is gebouwd in de jaren 1947-1950. Het is een vierkant bakstenen gebouw met een hoogte van 56 meter. De vuurtoren is in 2007 aangewezen als Rijksmonument.

Verder terug in de tijd diende de kerktoren van Goedereede ook als vuurtoren. Vanaf 1862 stond er een gietijzeren vuurtoren op het eiland. Die is in 1911 vervangen door een toren van gewapend beton. Die toren is op 5 mei 1945 opgeblazen door de Duitsers, op de uiterste valreep van de Tweede Wereldoorlog dus. Het net op tijd veiliggestelde optiek is nu in gebruik in de toren van Ameland.

Alleen bij speciale gelegenheden is de vuurtoren, gelegen in de duinen bij de Groenedijk, open voor het publiek. Wie de bron van dat sterke licht, dat iedere eilander wel kent, eens van dichtbij wil zien, moet dus zo'n gelegenheid afwachten.

<kader>

Meer lichtpunten

Het schijnt dat je bijvoorbeeld vanaf de westelijke rand van Sommelsdijk behalve de vuurtoren van Ouddorp nog twee lichtpunten kunt zien. Dan moet het wel een heldere nacht zijn. Die andere lichtbronnen zijn ongetwijfeld de vuurtoren in Haamstede en het lichtschip Goeree.

De vuurtoren van Haamstede is een beroemdheid. Vooral omdat dit opvallende rood-wit geschilderde bouwwerk op de bankbiljetten van 250 gulden stond. De toren, West Schouwen of Westerlichttoren genaamd, is gebouwd in 1837 en 53 meter hoog. Met een lichthoogte van 58 meter boven zeeniveau is het een van de grootste vuurtorens van Nederland. Het radarbeeld van deze onbemande toren wordt afgelezen in Ouddorp.

Het lichtschip Goeree is in feite een geautomatiseerd lichtplatform in volle zee. Het echte lichtschip is in 1971 opgedoekt. In Hellevoetsluis ligt een ander voormalig lichtschip: de Noordhinder. Het is een drijvend museum.

Afbeelding