De winterplantajuin
De winterplantajuin Foto: Manon Thijssen

Vier planten voor in de moestuin die de herfst overleven

#1 – De winterplantajuin

Plant deze tussen 15 september en 15 oktober en dan kan het eigenlijk niet meer fout gaan. Het voordeel van deze ui is dat ze twee weken vroeger geoogst kunnen worden dan de andere voorjaarsplanten en –uien. Maar elk voordeel heeft zijn nadeel, dat is bij deze ui de zwakke huid en het feit dat ze lastiger bewaard kunnen worden.

#2 – Oerprei

Deze groente groeit niet in de zomer, maar juist in de herfst, winter en het voorjaar doet hij het geweldig en kan hij constant geoogst worden. De oerprei is niet geschikt om in grote hoeveelheden te telen, maar het is eerder een smaakmaker. Hij kan wel heel makkelijk in een pot geteeld worden.

#3 – Boomui

De boomui zou een broertje kunnen zijn van de oerprei. Het is een doorlevende groente die gemakkelijk te vermenigvuldigen is en bijna overal geteeld kan worden. De boomui is meerjarig en maakt ondergronds steeds nieuwe bollen aan. Altijd handig...

#4 – Knoflook

Plant de knoflook in oktober, op zijn laatst kan dit ook nog in het begin van november, anders kan het goed fout gaan met de opbrengst. Denk er ook aan dat de bodemtemperatuur niet lager mag zijn dan 7 tot 10 graden Celcius.

Knoflook
Boomui
Oerprei