Column WEA

Werk aan de winkel

Hoe zit het ook alweer met de Werkkostenregeling?

Terwijl de grote vakantie in Nederland tot een eind komt, maken wij ons de komende maanden van 2014 op voor een grote wijziging. Het gaat om de WKR – de Werkkostenregeling. Deze regeling bestaat ondertussen al een aantal jaren, maar wordt nog maar op beperkte schaal toegepast door werkgevers. Wat is de WKR ook al weer en wat kan ik ermee?

De WKR is bedoeld als een vereenvoudiging van het oude systeem in de Loonbelasting van alle verschillende soorten belaste en onbelaste vergoedingen en verstrekkingen. Momenteel functioneren het oude systeem en het nieuwe systeem naast elkaar – als werkgever mag je kiezen welk systeem je toepast.

Vanaf 1 januari 2015 gaat de WKR verplicht voor alle werkgevers gelden. Dat was nog niet zeker. Het was onduidelijk of er nog wel eens een jaar verlengd zou kunnen worden of mogelijk dat de WKR werd teruggedraaid. Aan deze onduidelijkheid is een einde gekomen doordat de Staatssecretaris duidelijk heeft gemaakt dat de WKR definitief per 1 januari 2015 wordt ingevoerd en de overgangsregeling dan zal vervallen.

Zonder al te veel op details in te gaan, werkt de WKR als volgt:

Alles belast
Uitgangspunt is dat alles wat u aan een werknemer vergoed, belast loon is. Vervolgens komt de vraag op "hoe en wat kan er nog wel onbelast vergoed worden of kan het goedkoper?". Daarvoor zijn verschillende mogelijkheden.

Intermediaire kosten
Deze kosten vormen geen loon. Intermediaire kosten zijn bijvoorbeeld aanschafkosten van spullen die eigendom van de werkgever worden. Bijvoorbeeld een vrachtwagenchauffeur die besluit namens zijn werkgever om een navigatie in de cabine te installeren. De werkgever vergoedt deze kosten.

Vrije vergoedingen en verstrekkingen
Een beperkt aantal vrije vergoedingen en verstrekkingen blijft mogelijk. Denkt u bijvoorbeeld aan de reiskostenvergoeding voor reizen met eigen vervoer per auto tot € 0,19 per zakelijke kilometer.

Forfait – vrije ruimte
De vereenvoudiging van de nieuwe regeling zit met name in het forfait. Op basis van de totale loonsom kan de werkgever bepalen of en zo ja welke vergoeding de werkgever aan de werknemer uitbetaald. Dat noemen we de vrije ruimte. De verwachting is dat het forfait met ingang van 2015 wordt vastgesteld op 1,2%.

Eindheffing
Als een werkgever meer vergoed dan de vrije ruimte dan is over het meerdere een eindheffing van 80% verschuldigd die voor rekening van de werkgever komt.

De oorspronkelijke bedoeling was vereenvoudiging en dat is ten dele waar. Wij hanteren het volgende stappenplan zodat met enkele stappen de WKR kan worden geïmplementeerd binnen uw organisatie:

1. Analyseren en inventariseren
2. Vergelijken
3. Budget beheren
4. Implementeren

Dus vooruitkijkend naar 2015 en zoals uit het voorgaande volgt, is er komende tijd werk aan de winkel om er het maximale uit te halen.