Afbeelding
Foto: NLGO

Zeldzame zeedijken

Goeree-Overflakkee heeft veel en bijzondere natuur en landschappen op en om het eiland. De prachtige duinen, de slikken van Flakkee, het zandwallenlandschap van Ouddorp en de Kwade hoek zijn enkele beroemde voorbeelden. Minder bekend zijn de oude zeedijken op het eiland. Op ons eiland zijn de oude ringdijken, de kanaaldijken en de aanwasdijken veelal nog intact. Dat is uniek. Dit landschap laat de geschiedenis van het eiland zien. Een verhaal dat NLGO graag wil vertellen.

In het kader van de Erfgoedlijn Goeree-Overflakkee heeft NLGO samen met Bureau Tauw een project opgezet. In het project slaan NLGO, Staatsbosbeheer, Waterschap Hollandse Delta, Gemeente G-O en Bureau Tauw de handen ineen om de beleefbaarheid van de dijken, als het 'geraamte' van het eiland, te versterken. Het doel is om zo de ontstaansgeschiedenis van het eiland zichtbaar en beleefbaar te maken. De oude zeedijken bieden veel kansen voor recreatie en natuur.

De dijklichamen die hiervoor geschikt zijn, worden door natuurlijk beheer en inrichting zodanig vorm geven, dat zowel voor bewoners als voor recreanten, het type dijk is 'af te lezen'. Op die manier wordt de cultuurhistorische- en ecologische waarde van de dijk duidelijk. En het landschap wordt mooier en interessanter.

Er wordt gestart met twee pilots. De eerste is de (oostelijke) havenkanaaldijk bij Oude-Tonge, de tweede is een ringdijk: de Oudelandsedijk bij de N59. Op dit moment worden de mogelijkheden verkent en de praktijkmogelijkheden besproken. Het project gaat straks van start met het mooier en natuurlijker maken van deze twee dijken.

Bij de uitvoering zal er veel hulp nodig zijn. Dat kunnen en willen we niet alleen. We willen dit samen met de natuur, koeien, leden en bewoners doen. NLGO zal bijeenkomsten organiseren rondom de werkzaamheden. Op die manier kan iedereen meewerken. Heeft u interesse om een steentje bij te dragen? Neem dan even contact op, dat kan per e-mail: info@nlgo.nl.

<kader> Wat is NLGO?

NLGO zet zich in voor het behoud van de natuur en het landschap van Goeree-Overflakkee. Dat gebeurt onder andere in de diverse werkgroepen voor vogels, planten, zoogdieren, planten en planologie. Maandelijks schrijft de vereniging over de bijzondere natuur op ons eiland.
Kijk voor meer informatie op www.nlgo.nl.