Afbeelding
Foto:

Fascinerende fladderaar

Als de schemering invalt worden de vleermuizen wakker. De zomer is een goed moment om ons in het leven van de fascinerende fladderaars te verdiepen. De maanden juni en juli zijn ideaal om ze te bekijken.

In Nederland komen 17 verschillende soorten vleermuizen voor. Enkele daarvan, zoals de gewone dwergvleermuis, de laatvlieger en de meervleermuis wonen zomers in huizen, in een spouwmuur, achter boeiboorden of onder dakpannen. Deze plekken worden ieder jaar opnieuw door de vleermuizen gebruikt. Mannetjes vleermuizen zitten apart van de vrouwtjes, de mannen leven in kleine groepjes of alleen. Vrouwtjes wonen juist bij elkaar, soms met tientallen tegelijk. In zo'n kraamkolonie brengen de vrouwtjes vanaf mei tot juli hun jongen groot.

De gewone dwergvleermuis is met stip de meest voorkomende soort die in huizen woont. Een volwassen dier past met gemak in een klein luciferdoosje. Met een postzegel van € 0,39 kunnen er drie of vier per post verstuurd worden. Vleermuizen richten geen schade aan. Het zijn nuttige dieren die iedere nacht veel insecten eten. De grootste kans om een vleermuis te zien is tijdens de maanden juni en juli. Dan zijn de jongen groot geworden en vliegen ze rond. Net als bij vogels zijn er ook vleermuizen met wat minder vliegtalent, die belanden wel eens op de grond. Bewoners merken vleermuizen in huis meestal pas op na de vondst van een jonge vleermuis op de grond of als de vleermuizen in huis actiever worden.

Heeft u vleermuizen in huis? Geef het door!

Help mee verblijfplaatsen van vleermuizen op Goeree-Overflakkee in kaart te brengen! Leden van de Zoogdierenwerkgroep van de NLGO (Natuur en Landschap Goeree-Overflakkee) zijn bezig met het maken van verspreidingskaarten en komen graag in contact met mensen die vleermuizen in huis hebben of die plaatsen weten waar vleermuizen overdag verblijven.

Heeft u vleermuizen in huis of weet u een gebouw met een kolonie vleermuizen, geef het dan door via info@nlgo.nl of ga naar www.nlgo.nl tabblad bestuur en werkgroepen. Op deze website staan ook de contactgegevens, de excursie agenda en onderzoeken van de zoogdieren werkgroep van NLGO. Deze werkgroep verzamelt niet alleen de gegevens van vleermuizen, maar ook van muizen en andere zoogdieren. Uiteraard kunt u mee op excursie of u aanmelden voor de activiteiten.

Een vondeling. Deze bijna volgroeide laatvlieger, één van de grootste vleermuissoorten in Nederland, is aangesterkt met wat meelwormen en 's avonds vrijgelaten. Een avond later werden vanuit het huis 22 uitvliegende vleermuizen geteld. Foto: P. Schmidt.

Afbeelding