Streekarchivaris Jan Both wijst op bijzonderheden tijdens de rondleiding door Middelharnis.
Streekarchivaris Jan Both wijst op bijzonderheden tijdens de rondleiding door Middelharnis. Foto:

Op stap met een gids!

Verken Ooltgensplaat, Ouddorp of Middelharnis

Samen met een gids het dorp verkennen is leuk een leerzaam. Door de verhalen die worden verteld komt de geschiedenis tot leven en gaat u de omgeving met andere ogen bekijken. Een rondleiding is voor toeristen een mooie manier om kennis te maken met de plaatsen van Goeree-Overflakkee, voor eilanders een uitgelezen om meer te weten te komen over de eigen omgeving. Deze zomer zijn er onder andere rondleidingen in Ouddorp, Goedereede, Middelharnis en Ooltgensplaat.

Middelharnis
De Wilhelminabrug. De haven met zijn vissersverleden. De vroegere scheepswerf. Het Vingerling met z'n pakhuizen. De Vissersdijk en Vissersstraat. Het is een greep uit de plaatsen waarover de gids vertelt tijdens de rondleiding door 'Menheerse'. De rondwandelingen in Middelharnis zijn iedere woensdag in de maanden juli en augustus. De wandeling door het dorp is van 13.30 tot 15.00 uur. Deelname kost € 3,50. Vooraf aanmelden bij het VVV-kantoor, Vingerling 3 te Middelharnis.

Ooltgensplaat
Het verhaal vertellen over een geïsoleerd dorp dat eeuwen lang hard knokte om het hoofd boven water te houden. Dat is het doel van de dorpsraad in Ooltgensplaat die deze zomer voor het eerst rondleidingen geeft. Het concept is eenvoudig: 'Gewoon zaterdagmiddag om 4 uur bij de haven en dan op stap'. Heel de zomer lang worden er op zaterdag rondleiding gegeven door Ooltgensplaat. De wandeling start om 16.00 uur bij het Weeghuisje aan de Kaai. Deelname kost € 2,- per persoon, kinderen tot 12 jaar zijn gratis.
www.dorpsraadooltgensplaat.nl

Ouddorp
'75 jaar Ouddorpse Negotie', dat is het thema van de rondwandelingen door Ouddorp. Gids is Pau Heerschap, de wandelingen zijn op woensdag 11 juli en 16 augustus. De rondleiding start in het Ouddorps Raad en Polderhuis aan de Ouddorpse Ring. Deelname kost € 7,50 per persoon, de kaarten zijn te koop bij VVV Ouddorp aan Zee.

Goedereede
In de enige stad van Goeree-Overflakkee: Goedereede, vindt de rondleiding plaats terwijl de beiaardier vanaf de hoge toren muziek speelt. De rondleiding gaat langs de mooie gevels en ook delen van de oude stadsmuren worden bekeken. De rondleidingen zijn op donderdag 24 en 31 juli en 7, 14 en 21 augustus om 10.00 uur. Deelname kost € 5,- per persoon, kaarten zijn verkrijgbaar bij de VVV in Ouddorp of informeer bij de gids die vanaf 9.50 uur aanwezig is bij het startpunt, dat is Hotel de Gouden Leeuw, Markt 1 in Goedereede.

Deze zomer zijn er allerlei activiteiten op het eiland. We presenteren de leukste, verrassendste en mooiste evenementen.

De wandelmars van Nieuwe-Tonge
Een medaille winnen? Dat kan tijdens de wandelmars van Nieuwe-Tonge. Die wordt op donderdag 3 juli georganiseerd door een aantal actieve Nieuwe-Tongenaren . Er zijn drie afstanden waaruit kan worden gekozen: 5, 10 en 15 kilometer. Na afloop is er voor iedere wandelaar alle stempels heeft behaald een medaille. Kinderen uit het dorp kunnen inschrijven op de basisschool, vlak voor de start kan er worden ingeschreven in Ons Dorpshuis. De wandeltocht start om 18.15 uur, deelname kost € 2,50 per persoon.

Op zoek naar krabben!
Tijdens de excursie bij de steiger van de Slikken van Flakkee vertelt de gids over bijzondere planten en ook over krabben. De excursie is op zaterdag 2 augustus van 10.00 tot 12.00 uur. Deelname is gratis, wel vooraf aanmelden bij Anne Marijke Elema: 0187-486945.

Muziek vanaf de toren

Kenners roemen de klanken van de beiaard in de Goereese toren. Deze zomer kunt u daar elke zaterdagmiddag van genieten. Want vanaf 12 juli tot en met 23 augustus is er iedere zaterdagmiddag van 16.00 tot 17.00 uur een beiaardconcert. Het concert op 16 augustus is extra bijzonder omdat er dan vierhandig wordt gespeeld.

Waar komen al die eieren vandaan?
Onder andere bij De Baar eieren in Den Bommel, dagelijks worden er zo'n 45.000 eieren gelegd op het bedrijf. Tijdens de rondleiding maken bezoekers kennis met de kippen, nemen een kijkje in de sorteerruimte en de skybox. Het bezoek wordt afgesloten met een lekkernij. Deze zomer zijn er rondleidingen op zaterdag 19 juli en op zaterdag 16 augustus van 10.00 tot 12.00 uur. Deelname kost € 7,50, vooraf aanmelden bij de VVV in Middelharnis.

Surfles voor honden

Is uw hond dol op water? Doe dan dan mee met de workshop Surfen en Stand Up Paddle boarden voor honden en hun baasjes. De workshop wordt gegeven bij Surfschool SurfKaravaan in Ouddorp. Ook baasjes die nog niet kunnen surfen of Stand Up Paddle boarden is de cursus heel geschikt. De cursussen is zowel op zaterdag 12 juli en 10 augustus van 11.00 tot 12.30 uur. Kijk voor meer informatie op: www.surfkaravaan.nl

Afbeelding