Aardappelsoep van Nieuwe aardappels!

Onlangs opende Franzen Landbouw een nieuwe grote hal in Dirksland, van de buitenkant zal je het niet snel zien, maar in deze hypermoderne hal worden de aardappelen (van ons eigen Goeree Overflakkees land) gewassen, gesorteerd en verpakt in diverse verpakkingen.

Deze trend gaan we de komende jaren in de supermarkten en groothandels steeds meer zien: producten die 'bij de bron' worden verpakt of verwerkt zodat de consument kan zien wat de herkomst van deze producten is. Jammer voor de grote bekende merken die niet kunnen uitleggen waar ze de grondstoffen vandaan halen en 'slechts' een logo op een verpakking zijn, maar voor ons eiland een uitgelezen kans om onze naamsbekendheid te vergroten door juist op de traceerbaarheid van de ingrediënten aan te sturen.

Maar nu over die nieuwe aardappelen die eind juni, begin Juli gerooid worden; je herkent ze aan een flinterdunne schil en relatief hoog vocht gehalte. Nieuwe aardappels worden over het algemeen niet in de supermarkt verkocht omdat ze (door de dunne schil) niet machinaal gewassen kunnen worden en dus 'vuil' met grond worden verkocht. Dus je zal er (op de fiets) uitmoeten om ze even bij de boer te halen om er vervolgens een mooie zomerse aardappelsoep van te maken;

INGREDIENTEN

500 gram preiringen * 500 gram aardappelen in blokjes * 80 gram boter * 2 liter kippenbouillon * peper * zout * 1 takje tijm * 1 takje peterselie gesneden * 5 dl kookroom * 10 sprieten gesnipperde bieslook.

Fruit de aardappels, preiringen en tijm in de boter aan, en voeg de kippenbouillon toe. Laat alle ingrediënten koken tot de aardappels uit elkaar vallen. Voeg de kookroom toe en puree het tot een gladde massa met een staafmixer. Breng de soep op smaak met peper en zout en garneer het de bieslook en peterselie.

Deze aardappelsoep (officiële naam; vichyssoise) kan zowel koud of warm gegeten worden.