Afbeelding

Zonder omwegen naar de overkant

Maak een rondje met een pontje

Kruiningen-Perkpolder, Vlissingen-Breskens, Anna Jacobapolder-Zijpe. Allemaal pontverbindingen die in het nationale geheugen staan gegrift. Wat dichter bij huis geldt dat, in ieder geval voor het Flakkeese geheugen, voor bijvoorbeeld Middelharnis-Hellevoetsluis, Den Bommel-Numansdorp en Sluishaven-Dintelsas. Ponten die nog niet zo heel lang geleden een belangrijke functie vervulden. In een tijd dat er nog geen vaste oeververbindingen waren, zorgden de veerpontjes voor de enige verbinding met de buitenwereld, de 'overkant'.

Vanaf 1964, nu precies een halve eeuw geleden, kwamen er bruggen en dammen en raakten de pontjes overbodig. Althans, voor de aan- en afvoer van goederen en het woon-werkverkeer. Veerponten hebben nu in de eerste plaats een recreatieve functie. Voor fietsers en wandelaars die er in de zomer op uit trekken zijn ze een aangename manier om de horizon – letterlijk – te verbreden. Een populair overblijfsel van een tijd dat de zuidwesthoek van Nederland ruim honderd pontjes telde. We beperken ons nu even tot de recreatieve pontjes die van en naar Goeree-Overflakkee varen.

Linquenda

Vanuit de binnenhaven van Stellendam vaart de Linquenda naar het eiland Tiengemeten, het eiland dat vroeger een agrarische functie had, maar enige jaren geleden deels is teruggeven aan de natuur. Op het eilandje in het Haringvliet is ook het Rien Poortvlietmuseum te vinden. De Linquenda is een klipperaak, een grote tweemaster. Deze pont vaart drie keer, op de vrijdagen 25 juli en 1 en 29 augustus. Vertrek: 10.00 uur. Aankomst terug in Stellendam: 17.00 uur. Reserveren via 06 46440113.

Dit zijn extra vaarten voor de Linquenda. De pont vaart normaal gesproken tussen Hellevoetsluis en Middelharnis. Elke dinsdag en donderdag om 9.30 en 16.00 uur vanuit de haven van Hellevoetsluis en om 10.30 en 17.00 uur vanuit Middelharnis. Op woensdag vaart de tweemaster van Hellevoetsluis (9.30 uur), via Middelharnis (10.30 uur) naar Tiengemeten en weer terug (15.00 uur vertrek vanaf Tiengemeten en 16.00 uur vanuit Middelharnis). Op zondag vaart de Linquenda alleen tussen Hellevoetsluis (10.30 uur vertrek) en Tiengemeten (15.00 uur vertrek).

Heicondias

Tiengemeten is tijdens de zomermaanden ook te bevaren vanuit Stad aan 't Haringvliet. Schipper Huib Bijl vaart met de Heicondias tussen 9 juli en 21 september. De Heicondias vaart op woensdag, zaterdag en zondag. De pont vertrekt om 10.25 uur uit Nieuwendijk naar Stad aan 't Haringvliet en om 11.00 uur vanuit Stad richting Tiengemeten. Om 16.00 uur is de terugreis naar Nieuwendijk en een kwartier later naar Stad aan 't Haringvliet. Om 17.00 uur gaat de Heicondias weer naar thuisbasis Nieuwendijk. Schipper Bijl is te bereiken via 06-10951895.

IJmond

Van Port Zélande vaart een pontje via De Punt naar Brouwershaven. Het is de IJmond, van oorsprong een directievaartuig van Rijkswaterstaat. Overvaren kan in de maanden juli en augustus op maandag, woensdag, zaterdag en zondag. Afvaarten op maandag en woensdag om 10.00 en 12.00 uur vanaf Port Zélande, om 10.20 en 12.20 uur van De Punt en om 10.45 en 12.45 uur vanaf Brouwershaven. Op zaterdag en zondag vaart de IJmond om 10.00 uur vanaf Port Zélande, 10.20 uur vanaf De Punt en 10.45 uur vanuit Brouwershaven. Op 16, 17, 23 en 24 augustus zijn er geen afvaarten. Telefoon: 06-53206436.

Daarnaast gaat uitbater Hans Bal van paviljoen Sluishaven een fietsveer in de vaart brengen tussen Sluishaven en Dinteloord. De pont, die gaat varen in juli en augustus, sluit aan op de fietsroutes op Goeree-Overflakkee en in Brabant. Telefoon: 0187 639418.

Fietsen en varen is een mooie combinatie. Niet voor niets is een rondje met een pontje de laatste jaren uitgegroeid tot een begrip. Fietsen, even lekker achterover leunen op de veerpont en dan weer verder fietsen: steeds meer mensen ontdekken deze manier van zomers recreëren. Het geeft bovendien een nostalgisch eilandgevoel.

Meer informatie:

www.klipperaak-linquenda.nl
www.veerdiensttiengemeten.nl
www.denick.nl

Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding