Afbeelding
Foto:

Pluk, snijd en raap een heerlijk maaltje bij elkaar

Zoek, vind en eet op Goeree - Overflakkee

Aan het water

Goeree-Overflakkee is een eiland omringd door water. Al eeuwenlang wonen mensen graag aan het water omdat daar altijd eten te vinden is. Vandaag de dag zie je nog steeds mensen met laarzen aan en met emmertjes langs de Grevelingen en Oosterschelde struinen. Ze zoeken schelpdieren. Iedereen mag alikruiken, oesters, mossels en kokkels rapen, maar nooit meer dan 10 kilo per persoon per dag en voor eigen gebruik. Een emmertje schelpdieren is meer dan genoeg voor een heerlijk maaltje voor het gezin.

In de duinen

Bij de zee en het water hebben we op Goeree-Overflakkee mooi duinlandschap. In deze duinen aan het Grevelingen en Noordzeestrand staan in augustus de struiken in bloei. Als de zon in de maanden ervoor goed haar best heeft gedaan zijn de bramen, kruisbessen, zwarte bessen en frambozen op haar best en rijp om geplukt te worden. Heerlijk om jam van te maken, voor in de salade of als toetje met ijs en slagroom!

Langs de weg

Paarse dovenetel

De paarse dovenetel kun je plukken langs de weg, stoep of in de moestuin. De bladeren van de dovenetel kun je rauw gebruiken in salades of gekookt in bijvoorbeeld de soep. Gebruik de mooie bloemen ter decoratie op het bord.

Brandnetel

Pak de brandnetel met handschoenen aan. Aan de stengel en aan de bovenzijde van het blad zitten brandharen die we allemaal weleens gevoeld hebben. Pak de brandnetel daarom met handschoenen aan. We weten dat je van brandnetels soep of thee kunt trekken, maar de brandnetel is ook heel geschikt in de pesto.

Weegbree

Weegbree groeit veel in de buurt van de brandnetel. En dat kan weleens van pas komen omdat een blaadje weegbree helpt ook bij steken van de brandnetel. En als je het kookt is het een smaakvolle groente.

Tip! Ga je rapen bij water met getij? Raadpleeg www.getij.nl en check wanneer het laagwater is, want dan liggen de schelpen letterlijk voor het oprapen.

Alikruik alias krukel ?De alikruik is een zoutwaterslak van ongeveer 15 tot 19 mm lengte. Alikruiken zitten voornamelijk op stenen en rotsen. De slak wordt gekookt en met een speld of naald uit zijn huisje gepeuterd. Laat de alikruiken na het rapen een paar uur in zeewater staan zodat ze zichzelf 'schoon' kunnen maken aan de binnenkant. Dat word took wel 'spugen' genoemd.

Plukken, snijden en rapen in de natuur op Goeree-Overflakkee mag, mits het niet voor commerciele doeleinden is, de natuur niet geschaad wordt, geen private eigendommen worden betreden en geen overtredingen worden begaan.

Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding