Hollandse held: Haring!

Haring is een echt, eerlijk en puur product wat maar een korte periode vers verkrijgbaar is. Nu is die haring natuurlijk niet echt een product van ons eiland, maar gelukkig eten de meeste mensen haring mét gesneden rauwe uitjes, en laten we die nu wél in overvloed op ons mooie eiland hebben.

Over die uitjes gesproken; heeft u zich wel eens afgevraagd waarom we haring met rauwe ui eten, of beter gezegd; wist u dat de combinatie van gesnipperde ui en rauwe haring in de klassieke gastronomie niet is bedacht voor de lekkere smaak, maar als bescherming tegen bacteriën? Na de uitvinding van koelkast konden we de rauwe ui wel weglaten op het menu. Eigenlijk zijn we dus door onze eigen smaakevolutie gaan houden van de combinatie Haring – Ui, waardoor ze nu smaaktechnisch onlosmakelijk met elkaar zijn verbonden.

Nog een kleine serveertip: Snij de haring in hele kleine blokjes, snipper een uitje ook in kleine blokjes. Vul een 'steker' (of een kokertje) eerst met de gesneden haringfilet, vervolgens met de gesnipperde ui. Druk dit goed aan en haal vervolgens voorzichtig de steker los. Dit 'taartje van haringtartaar' is te serveren als feestelijk voorgerecht of als walking diner hapje.

Eet smakelijk!