Afbeelding
Foto: Martijn de Bonte

Ze zijn er weer!
Hollandse Nieuwe

Start haringseizoen

Het haringseizoen start dit jaar op donderdag 12 juni. Vanaf dat moment is de nieuwe haring overal te koop. De veiling van het eerste vaatje vindt plaats op woensdag 11 juni in Scheveningen. De opbrengst gaat naar Bio Vakantieoord. In dit oord kunnen gezinnen met kinderen met een complexe handicap onbezorgd vakantie vieren.

Vangst

Nieuwe Haring wordt in zes weken tijd (half mei tot juli) door pelagische trawlers gevangen. Alle haring die in die periode wordt gevangen, goed vet is, op traditionele manier wordt gekaakt, gezouten en meteen wordt ingevroren, wordt Nieuwe Haring genoemd. Haring die later in het jaar wordt gevangen wordt vaak verwerkt tot rolmops, gerookte haring of geëxporteerd.

Nieuwe Haring of maatjesharing?

Volgens de Warenwet mogen we vanaf de start van het seizoen tot en met 30 september haring Nieuwe Haring noemen. Daarna moet de haring officieel maatjesharing genoemd worden. De naam 'maatjesharing' komt van de vroegere benaming 'maagdelijke haring' omdat deze haring nog geen hom of kuit bevat. De woorden 'maagdelijke en haring' zijn verbasterd tot het woord 'maatjesharing'.

Haring in het land, dokter aan de kant

Haring is gezond! Het verlaagt het risico op hart- en vaatziekten en het is goed voor de ontwikkeling van de hersenen en voor de motoriek. Haring is een vette vis en bevat omega-3 vetzuren en vitamine A1, B1, B2, B6, B12, C, D en E. Met één haring per week, zit je al aan de gewenste hoeveelheid.

----------------------------------------------------------------------------------------

Haring op school!

De meeste kinderen eten geen haring omdat ze dat van huis uit niet meekrijgen, Veelgenoemde argumenten om geen haring te eten zijn geur, smaak en men 'denkt' er niet aan. Toch blijkt uit een blindproeverij dat kinderen haring juist heel lekker vinden.

Vishandelaren kunnen, samen met de leerkracht, een les op school geven aan de hand van een gratis lespakket en een film op internet. Vervolgens gaan de kinderen zelf aan de slag. Ze maken drie haringhapjes, die ze gaan proeven en vervolgens beoordelen. Schrijf je school nu in voor de haringsmaaklessen via haringhap.nl.

-------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Haringcrostini met venkel

Geen haring happen, maar een hapje bij de borrel

Ingrediënten

2 haringen, schoongemaakt
8 dunne plakjes oude wijvenkoek of ontbijtkoek
1 venkel
1 eetlepel (rijst)olie
1 eetlepel verse dille, fijngehakt + enkele toefjes
1 eetlepel citroensap
2 eetlepels Griekse yoghurt
versgemalen peper

Bereiding

Snijd de plakjes koek diagonaal door en bestrijk ze dun met olie. Rooster de plakjes koek in een grillpan tot ze krokant zijn en laat ze afkoelen. Snijd de venkel in vieren en schaaf de parten in flinterdunne reepjes. Meng de venkel in een kom met dille, citroensap en een halve eetlepel olie. Voeg wat zout en versgemalen peper toe. Laat de salade minstens 15 minuten staan. Maak de haringfilets los en snijd elke filet in vier ruitvormige stukken. Schep op elk plakje koek wat venkelsalade en leg er een stukje haring op. Garneer met een klein schepje Griekse yoghurt en een toefje dille. Serveer de crostini's op een schaal.

<In gekleurd speels kader>

Meer recepten met haring of andere vis op www.visrecepten.nl

<in gekleurd speels kader>

Hoe eet jij je haring het liefst? Maak vanaf 12 juni een 'selfie' met jouw nieuwe haring. Deel het op facebook.com/visrecepten en maak kans op leuke prijzen!

<in gekleurd speels kader>

Tip! De beste haring eet je vers van het mes!

Vermelding bij de foto's:

Nederlands Visbureau, Fotografie: Hugo Schuitemaker

Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding