Afbeelding
Foto: Shutterstock

Goeree-Overflakkee: watersportgebied bij uitstek

Als het mooi weer is, wemelt het van de witte zeiltjes op het Haringvliet en de Grevelingen. En dan hebben we het nog niet over de gemotoriseerde watersport en andere vormen van vertier op en rond het water. In de havens van Goeree-Overflakkee liggen wel een paar duizend jachten. Er komen ook veel boten van elders naar de wateren rond het eiland. Recreanten die op doorreis zijn naar België, Frankrijk of Engeland. Zelfs Denen en Zweden weten het Haringvliet en de Grevelingen te vinden.

Goeree-Overflakkee is bij uitstek geschikt voor de watersport. Omdat er nauwelijks beroepsvaart is, lenen het Haringvliet en de Grevelingen zich goed voor het varen met kajuitzeiljachten en, op beschutte plekken, kleine open zeilboten. Het Volkerak is druk met binnenvaartschepen, maar toch kiezen veel watersporters die route om de Oosterschelde of de Westerschelde te bereiken.

Voor motorboten zijn de genoemde wateren ook zeer geschikt. Als het weer rustig is, kunnen ook kleinere boten en speedboten op de Grevelingen en het Haringvliet terecht. Waterskiën is slechts op enkele plaatsen toegestaan. Bij de Haringvlietbrug zijn soms jetski's te zien. Kanoën is mogelijk op het Zuiderdiep, van het Dirkslandse Sas tot aan Stellendam. Zeezeilen is een aparte tak van sport. Je hebt er veel kennis en ervaring voor nodig én een geschikt jacht.

Faciliteiten

Voor de watersporter zijn op en rond Goeree-Overflakkee behoorlijk wat faciliteiten. Aan het Haringvliet zijn er jachthavens in Stellendam, Middelharnis, Stad aan 't Haringvliet en Den Bommel. Aan het Volkerak liggen de jachthavens van Ooltgensplaat en Oude-Tonge, aan de Grevelingen die van Battenoord, Herkingen en Ouddorp en op de Kabbelaarsbank Marina Port Zélande. Capaciteit genoeg. Er zijn hier en daar nog ligplaatsen beschikbaar, ook in de grote marina's.

De havens van Goeree-Overflakkee zijn doorgaans in goede staat. Dat er in 2014 niet minder dan negen blauwe vlaggen zijn uitgereikt, zegt genoeg. De voorzieningen in de grote marina's zijn het beste. In vrijwel elke eilandelijke haven is horeca te vinden. Ook dat maakt een aanlegplaats uiteraard aantrekkelijk. Vorig jaar zijn de haven en het havenkanaal van Middelharnis uitgebaggerd. In Ooltgensplaat staat het uitbaggeren op het programma om de haven weer bereikbaar te maken voor grotere zeiljachten. Elke haven heeft wel een watersportvereniging. Doorgaans moeten watersporters daar lid van zijn om in aanmerking te komen voor een ligplaats.

Als het wemelt van de witte zeiltjes, zeezeilers, kitesurfers en zwemmers – Goeree-Overflakkee is ook een prima zwemeiland – gaat er ook wel eens wat mis. Het is daarom heel goed en nuttig dat de Koninklijke Nederlandse Redding Maatschappij (KNRM) er is. Deze reddingdienst, die watersporters in nood bijstaat, draait op het geld en de inzet van vrijwilligers. Er zijn KNRM-stations in Stellendam en Ouddorp.

Dit artikel is gebaseerd op een interview met Dick van Oortmerssen, secretaris van watersportvereniging Flacquee in Middelharnis. De vereniging viert dit jaar het 50-jarig bestaan.

<kader1>

Verschil Haringvliet - Grevelingen

Bij Stellendam kunnen zeiljachten en grotere motorjachten door de sluis via het Slijkgat naar zee. Ook de vaarweg naar Rotterdam en Dordrecht ligt open via het Haringvliet. Verder zijn Numansdorp en Willemstad populaire bestemmingen. Via de Volkeraksluizen zijn de havens van Ooltgensplaat, Dintelmond/Dintel Sas, De Heen en Oude-Tonge bereikbaar.

De Grevelingen heeft geen verbinding met zee. Wel snel bereikbaar is de Oosterschelde, volgens kenners misschien wel het mooiste vaarwater van Nederland.

<kader2>

Huur een sloep

Marina Port Zélande verhuurt sloepen om de Grevelingen, het grootste zoutwatermeer van Europa, te verkennen. Vaar naar een eilandje om te picknicken, ontdek de bruinvissen en de zeehonden. En dat zonder vaarbewijs. Marina Port Zélande, een moderne jachthaven die ook bij slecht weer veel te bieden heeft aan jong en oud, heeft drie verschillende sloepen in de verhuur. Tot maximaal tien personen. Gratis routekaart van het vaargebied en gebruik voor alle opvarenden. De jachthaven is voor het eenentwintigste achtereenvolgende jaar bekroond met de blauwe vlag.

Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding