Afbeelding
Foto: Jan Baks

De onzichtbare jager

Kerkuilen op Goeree-Overflakkee

De kerkuil is een bijzondere vogel die 's nachts op muizen jaagt. De naam doet vermoeden dat de kerkuil in kerken woont, maar voor zover bekend is er op Goeree-Overflakkee geen enkele kerk waar kerkuilen broeden. Kerkuilen jagen 's nachts langs wegen en paden. Dat maakt het lastig om ze waar te nemen, ook al woon je in een gebied waar ze voorkomen. Omdat ze moeilijk te zien zijn in het donker worden ze nogal eens aangereden. De nachtjager broedt meestal in kasten, daar staan er nu honderdtwintig van op ons eiland. De laatste is geplaatst in Langstraat.

De kerkuilenwerkgroep van de NLGO houdt zich bezig met het plaatsen van deze kasten. Rustige plekken bij boerderijen of grote vrijstaande huizen zijn de beste locaties. Omdat het hoofdvoedsel van kerkuilen bestaat uit muizen, is het belangrijk dat deze in de omgeving te vinden zijn. Ieder jaar worden alle kasten gecontroleerd en de eventuele jongen geringd, gemeten en gewogen.

Veel kinderen hebben via school al eens kennis gemaakt met het braakballen pluizen. Braakballen zijn vaak te vinden bij de kast waar de uil in broedt of heeft gebroed. Een braakbal bestaat uit niet verteerde resten van een muis. Ga je ze uitpluizen dan kan je resten van verschillende muizensoorten vinden. De meest beroemde muis op het eiland is de Noordse woelmuis. Deze is streng beschermd, maar wordt graag gegeten door de uil.

Vorig jaar waren er tien kasten bewoond. Hierin zijn gemiddeld 4 jongen ter wereld gekomen, dat is niet zo slecht voor onze regio. Kort geleden is met steun en betaling van de NLGO een van de eerste vrijstaande kasten op een particulier terrein geplaatst. Het voordeel van zo'n kast is, dat hij ook in natuurgebieden kan worden geplaatst, waar geen huizen staan. Nu maar afwachten of er volgend jaar een paartje kerkuilen in gaat broeden...

in een kader:

NLGO zet zich in voor het behoud van de natuur en het landschap van Goeree-Overflakkee. Dat gebeurt onder andere in de diverse werkgroepen voor vogels, planten, zoogdieren, planten en planologie. Maandelijks schrijft de vereniging over de bijzondere natuur op ons eiland. Kijk voor meer informatie op www.nlgo.nl.

Het wegen van een jonge kerkuil.
Afbeelding
Afbeelding