Afbeelding
Foto: Martijn de Bonte

Een tuin om op te eten

Subkop: Explosie van smaak, geur en kleur op je bord

In veel landen in Azië en het Midden-Oosten is het al heel gewoon: bloemen eten. Bloemen voegen smaak, aroma en kleur toe aan een salade, dessert of snack. En wie zwicht er nu niet voor een vrolijk gegarneerd bord vol uitnodigende kleuren? De lente is dé tijd van het jaar om madeliefjes te plukken. De blaadjes passen perfect in een salade, de bloemen die nog in de knop zitten smaken nootachtig. En als je ze inlegt, heb je de ideale vervanging voor kappertjes.

Bloemen eten is allang niet meer vreemd. In Azië en het Midden-Oosten maken koks er al veelvuldig gebruik van. Met bloemen voeg je eenvoudig een frisse, kruidige of fruitige smaak toe aan alledaagse gerechten. Een ware oppepper voor boter, jam, azijn, marinades en dressings!

Van bitter tot zoet

Een citrusachtige smaak creëer je met begonia's, lavendel of geranium. Licht bitter zijn chrysanten, afrikaantjes en leeuwenbek. Een zoete toevoeging krijg je door rozen en viooltjes. In de meeste gevallen gebruik je alleen de bloemblaadjes. Van sommige soorten kun je echter de hele bloem eten: de daglelie bijvoorbeeld. Ook thee fleur je eenvoudig op. Samen met kruiden zorgen bloemen als kamille en lavendel voor een zoete en kruidige smaak.