Afbeelding
Foto:

Oogst lof met slimme tips voor eigen moestuin

Groenten uit de supermarkt maken plaats voor groenten van eigen land. Zelfs zonder groene vingers begin je met succes je eigen moestuin. Een paar tips om te starten met eten uit eigen tuin!

Een stuk grond van zo'n dertig vierkante meter biedt ruimte genoeg om een gezin van vier personen een zomer lang te voorzien van sla, rode biet, kruiden en tomaten. Dit zijn de gemakkelijke groenten: ze geven bijna altijd een goed resultaat. Ook radijs en tuinkers zorgen zelden voor teleurstelling. Iets moeilijker, maar ook goed te doen: verschillende boonsoorten, aardappels, pastinaak, courgette en pompoen. Liefhebbers van asperges kunnen hun favoriete groente beter niet zelf gaan verbouwen. Samen met wortel, prei en bloemkool behoort dit gewas tot de 'moeilijke' groenten.

Voor het planten en zaaien kan beginnen, zorg je eerst voor een gezonde bodem. Met plantaardige of dierlijke mest doe je dat op een natuurlijke, milieuvriendelijke manier. Heb je al langer een moestuin? Pas dan ook vruchtwisseling toe: verbouw niet ieder jaar hetzelfde gewas op hetzelfde stuk grond. Zo voorkom je dat de bodem uitgeput raakt voor een specifiek gewas en kan je elk jaar opnieuw genieten van je favoriete groenten.

Afbeelding