Afbeelding
Foto:

Tijd voor de Koningin onder de groenten

Geschiedenis

De asperge is al 5000 jaar bekend als groente, geneeskrachtig kruid en versiering. Volgens de overlevering vindt de groente haar oorsprong in het oude Mesopotamiƫ, het gebied rondom het huidige Irak en Iran. De oudste bewijzen van een aspergecultuur zijn gevonden in de piramide van Sakkara (Egypte), waar men muurtekeningen aantrof van een offergave voor een farao. Door de eeuwen heen heeft de asperge een lange weg bewandeld om uiteindelijk via Italiƫ en Frankrijk begin twintigste eeuw in Nederland te aarden. De Nederlandse aspergecultuur is dus 'slechts' zo'n honderd jaar oud.

In het plantenrijk behoort de asperge, de "Koningin onder de groenten" of ook wel het "witte goud" genoemd, tot de familie van Asparagaceae. De asperge heeft meer te maken met de orchidee, de hyacint en de ui dan met de lelie en de tulp, zoals vroeger altijd werd aangenomen. Het is een struikachtige plant, die bij een juiste behandeling vanuit haar houtachtige wortelstokken nieuwe scheuten vormt. Deze scheuten kennen wij als witte asperges.

Zaaien, groeien en oogsten

Het aspergezaad wordt in maart of april gezaaid bij de plantenkweker. In het volgende voorjaar worden de jonge planten uitgeplant bij de teler. In het eerste jaar na het planten volgt er een eerste kleine oogst. Pas in het derde jaar na het planten kan de asperge gedurende een volledige periode worden geoogst. Na de oogstperiode zorgt het groene aspergeloof voor de aanmaak van voedingsstoffen voor de wortelstok. Zodoende kan de plant in het jaar daarop weer voldoende aspergestengels produceren. Van een nieuw aangeplant aspergeveld kan men maximaal zo'n tien jaar oogsten.

Het oogsten van asperges is erg arbeidsintensief. De meeste asperges worden onder folie geteeld, zodat deze eerder beschikbaar zijn voor de consument. Zodra de asperge haar kopje laat zien, oogst de aspergesteker deze met een speciaal mes. De asperges gaan hierna direct 6 uur het koude water in om verkleuring en uitdroging te voorkomen.

Bewaren

Asperge is dagvers het lekkerste maar is ook goed een aantal dagen te bewaren in de koelkast: witte asperges in een vochtige doek, groen en paars in een open plastic zak.
Wil je de asperges langer bewaren, dan kun je ze ook invriezen.
Schil de asperges zorgvuldig. Daarna verpak je de asperges in een plastic diepvrieszakje en vervolgens zo de vriezer in. De asperges zijn nu 4 tot 6 maanden houdbaar. Doe bij het bereiden de stengels bevroren in een pan met ruim water (dus niet eerst ontdooien).

Verkrijgbaar op Goeree-Overflakkee

Groene aspergeteler op Goeree-Overflakkee is Van de Velde in Herkingen. Hof Asperges in Ouddorp teelt witte asperges. De asperges zijn verkrijgbaar bij diverse restaurants en eetgelegenheden op het eiland.

<kader>

Aspergeseizoen
Nederlandse asperges zijn uitsluitend in het aspergeseizoen verkrijgbaar. Het seizoen duurt van begin april t/m 24 juni.

<kader>

Hoe weet je nou of de asperges vers zijn?

glanzende stengels
als de stengels (zachtjes) tegen elkaar wrijven, hoor je een piepend geluid
het snijvlak aan de onderzijde van de stengel mag niet ingedroogd zijn. Een handige tip is even met je nagel op het vlak te drukken
Een gesloten kop

<kader>

Tip!
De schillen en de ondereinden kun je bewaren en samen met het kooknat gebruiken als basis voor een overheerlijke aspergesoep.

<kader>

Wist je dat?

Groene en paarse asperges boven de grond worden geoogst?
D
e asperge een eigen aspergemuseum heeft? Namelijk Museum De Locht in Melderslo
Asperges worden geoogst (gestoken) van april tot 24 juni, de dag van Sint Jan?
Op Goeree-Overflakkee aspergeboeketten en asperge ijs te koop is? Bekijk www.hofasperges.nl

Bron: aspergecentrum.nl

Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding