Afbeelding
Foto: Hans Villerius

Altijd vakantie in Ouddorp

Toen ze een keer op vakantie waren in het oosten van het land, kwamen ze zelfs een dag eerder naar huis. Nee, tegen hun woonplek in Ouddorp kan niets op, vinden Conrad en Kosine Varekamp. "Wij hebben altijd vakantie, wij hoeven niet weg." De dochters Liselotte, Annefleur en Rosemarijn zijn het daar van harte mee eens.

Conrad woonde in een gehucht in de buurt van Delfzijl. Hij werkte bij 'de Dow' in die plaats. Toen hij Kosine opnieuw leerde kennen, kwam hij weer terug naar het westen, waar hij opgroeide in Rozenburg. Van zijn werkgever kon hij aan de slag in Terneuzen. Ze gingen aanvankelijk in Hellevoetsluis wonen, maar dat was eigenlijk net te ver als je naar Zeeuws-Vlaanderen moet.

In februari 2012 vonden ze hun huis aan de Hofdijksweg in Ouddorp. "Het was een nieuwe wereld voor ons. We kenden Ouddorp helemaal niet goed, alleen van het strand en eens een keer naar de Flipjes. Maar we kwamen er al snel achter dat dit het helemaal is. Een sprookje." Om het sprookje te vervolmaken trouwden Conrad en Kosine op 11 december 2013 om kwart over twee in het Raad- en Polderhuis (11.12.13 om 14.15 uur).

"We zijn hier heel gelukkig met z'n vijven. Hier kom je tot rust en hier ga je terug in de tijd. Het is een feest om in Ouddorp te wonen." Vanuit hun prachtig gelegen woning zien ze tractoren, paarden of koetsen voorbij gaan. Aan de overkant zagen ze voor het eerst geitjes geboren worden. "Daar word je heel blij van."

Ouddorp, Goedereede – ja, dat is wel het aantrekkelijkste stuk van Goeree-Overflakkee. "Maar", zegt Conrad, "ook de polders in 'het binnenland' zijn mooi. Die weidsheid… Bij Melissant heb je een prachtig vogelgebied. Ik kwam daar voor het eerst toen ik in Groningen woonde. Ongelofelijk, woon je jaren in Rozenburg, zo dichtbij, en heb je het gewoon nog nooit gezien. De afstand met Goeree-Overflakkee is blijkbaar toch wel groot."

Missen ze dan helemaal niets? Is er niets in het Groningse Oldambt, Rozenburg of Hellevoetsluis dat nostalgische gevoelens opwekt? Over die vragen hoeven Conrad, Kosine en de drie meiden niet lang na te denken. "Nee, totaal niet. We lopen hierachter zo de duinen in. Je hoort en ziet overal vogels. We hebben alles: het strand, de natuur, de vrijheid én elkaar. En de dieren. En een zwembad. En een prachtige tuin met oude fruitbomen. Het is een feest. Wij missen alleen ons thuis, als we weg zijn."

Afbeelding
Afbeelding