Het team van De Vogel Adviesgroep dat appels en peren stuurde naar hun particuliere klanten. Foto: Wim van Vossen Fotografie
Het team van De Vogel Adviesgroep dat appels en peren stuurde naar hun particuliere klanten. Foto: Wim van Vossen Fotografie Foto: Adri van der Laan

Actie 'Zorgverzekering lastig kiezen'

MIDDELHARNIS/OUDDORP - Het kan u bijna niet ontgaan. Er is een ware prijzenoorlog aan de gang tussen de zorgverzekeraars. Het zijn drukke tijden voor de zorgspecialisten van de zorgverzekeraars en de advieskantoren. Wat is nu de juiste keuze? Welke zorgverzekeraar heeft de beste aanbieding? Een verzekering die past bij de specifieke gezinssituatie en de persoonlijke wensen van de klant. Een slimme keuze levert in sommige gevallen tot honderden euro's voordeel op. De tijd dringt. Opzeggen van de huidige verzekering kan tot 31-12-2013. Jan Peter Robijn, directeur van Adviesgroep de Vogel geeft nog een aantal gratis (bespaar)tips.

Wanneer u uw lopende zorgverzekering vergelijkt met andere aanbiedingen, kijk dan niet alleen naar de prijs van de basisverzekering, maar vergelijk vooral de prijs en voorwaarden van uw aanvullende verzekering(en). Juist in aanvullende- en tandartsverzekeringen onderscheiden de verschillende aanbieders zich sterk van elkaar. Uiteindelijk draait het om het totaalplaatje, niet alleen om de basispremie".

Voorkom te uitgebreide aanvullende verzekeringen
De grootste besparing is om na te gaan of u niet een veel te uitgebreide aanvullende verzekering heeft. Controleer regelmatig of uw aanvullende verzekering nog past bij uw persoonlijke situatie. Met name op het gebied van tandartsverzekeringen zijn daar veel besparingen te behalen. Uit ons onderzoek blijkt dat veel mensen met een gezond gebit een veel te ruime aanvullende tandartsverzekering heeft. Ga eens na wat u de afgelopen jaren gemiddeld aan tandartskosten heeft gehad en welke kosten u komend jaar verwacht. Pas daar u aanvullende verzekering op aan. U bespaart in 9 van de 10 gevallen veel geld.

Natura- of restitutieverzekering
Let er verder op of de aanbieding van uw keuze een natura- of restitutieverzekering is. Bij een naturapolis bepaalt de verzekeringsmaatschappij in veel gevallen naar welk ziekenhuis u moet voor een behandeling. Sommige polissen bieden wel een heel beperkte keuze van zorgverlener. Let daar goed op! Bij een restitutiepolis mag u zelf kiezen waar u naartoe gaat. Maar pas op: ook bij een restitutieverzekering kunnen sommige ziekenhuizen en tandartsen door de verzekeraar zijn uitgesloten. U betaalt voor een restitutie verzekering meer premie.

Overstappen is heel eenvoudig
Veel mensen zien er tegenop om over te stappen naar een andere zorgverzekeraar, omdat ze denken dat dit ingewikkeld is en veel rompslomp met zich meebrengt. Niets is minder waar!
Verzekeraars hebben onderling afspraken gemaakt, waardoor overstappen heel eenvoudig is. Zodra u een nieuwe zorgverzekering afsluit bij een andere zorgverzekeraar, wordt dit gemeld aan een centrale organisatie. Deze informeert uw 'oude' verzekeraar dat u bent overgestapt. Uw polis wordt dan automatisch opgezegd.

Als u besluit om over te stappen, moet uw huidige verzekering voor 1 januari 2014 zijn opgezegd. U heeft tot 1 februari 2014 de tijd om een nieuwe zorgverzekering met terugwerkende kracht af te sluiten.

Geen acceptatievoorwaarden bij de meeste dekkingen
Bij het afsluiten van de basisverzekering, de aanvullende verzekeringen en de meeste tandartsverzekeringen stellen zorgverzekeraars geen acceptatievoorwaarden. U kunt hierdoor gemakkelijk overstappen van de ene naar de andere zorgverzekeraar.

Alleen als u de meest uitgebreide tandartsverzekering wilt afsluiten, stellen sommige verzekeraars voorwaarden. Denkt hierbij aan het aanleveren van een saneringsverklaring door uw tandarts, of het invullen van een vragenlijst. Ook kan de verzekeraar een wachttijd hebben voordat dure behandelingen worden vergoed. Voor alle zekerheid voordat u overstapt: Informeer welke acceptatievoorwaarden de nieuwe verzekeraar hanteert.

"Laat geen onnodig geld liggen. Overstappen kan veel voordeel opleveren. Maar doe het wel met gezond verstand", aldus Jan Peter Robijn.