Whiplash Stichting Nederland

OUDDORP – Whiplash ontstaat door een heftige slingerbeweging van het hoofd ten opzichte van de romp door een ongeval. Meestal zijn de klachten van tijdelijke aard. Maar bij 100.000 Nederlanders zijn ze chronisch. De beschadiging is meestal niet zichtbaar met de gangbare technieken, maar is wel een drastische beperking voor een normaal leven.

Hélène is contactpersoon bij de Whiplash Stichting Nederland en spreekt uit ervaring: '17 jaar geleden liep ik een whiplash op bij een auto-ongeluk. Sindsdien is mijn leven en dat van de mensen om mij heen gewijzigd. In de eerste paar maanden had ik een energieritme van een baby: eten, kinderen naar school, huishouden, uur slapen, kinderen ophalen, eten, kinderen school, slapen, ophalen, spelen, eten verzorgen, opruimen, kinderen naar bed, manlief bijpraten, slapen.
Voor mijn gevoel de energie van een 90 jarige. Het heeft een tijd geduurd voordat ik een betere energieverdeling had. In de tussentijd ben ik regelmatig bij de huisarts geweest. De toenmalige arts zei, hij was het na 3 maanden vragen en doorvragen van mij misschien een beetje zat, dat het tussen de oren zat. Klopte ook…. Ik had drie flinke klappen gehad, vooral in de nek, door één auto-ongeluk. Eerst de aanrijding door een blinde (dode) hoek chauffeur, gevolgd door een frontale botsing op de vangrail om na een aantal pirouette(s) met de achterkant van de auto gelukkig in een berg zand tot stilstand komen.
Mijn zoektocht heeft mij langs menig wetenschapper geleid. Artsen met oogkleppen. Maar gelukkig ook positieve artsen: een nieuwe huisarts met een breder blik en een arts/acupuncturist die mijn balans begon te verbeteren. Heerlijk om weer warmte mogen voelen op de romp, die jaren in en in koud waren gebleven. Transpiratie die haast volkomen verdwenen was terug voelen komen. Een goede en jong afgestudeerde Fysio die na 14 jaar een gevoelige en pijnlijke plek de juiste aandacht gaf. Een manuele fysiotherapeute die door luisteren en beschikbare kennis naar een betere balans toewerkt. Fijn om te merken dat ik, zelfs na jaren, toch weer een stapje vooruit kan gaan.Bij een chronische aandoening zoals Whiplash ligt het gevaar op de loer om bij de pakken neer te zitten. Ik ben met steun van familie op zoek gegaan naar oplossingen, antwoorden. Een sombere spiraal ombuigen kost meer energie dan actief blijven waar het kan en rust nemen waar moet.
Een open en eerlijke communicatie met collega's en vrienden helpt om hier ruimte voor te krijgen.
Veel steun heb ik gehad aan driedaagsdaagse zelfredzaamheid cursus, om met lotgenoten een juiste weg te vinden. Als ervaringsdeskundige wil ik graag mijn medemens tot steun te zijn. Dat kan op deze manier. Ik geef nu zelf advies bij de Whiplash Stichting Nederland aan via de telefoon of via de e-mail.Maar en deze contacten bevestigen dat, Whiplash is nog steeds niet een aandoening die herkend en erkend wordt. Daarom zoeken wij zoveel mogelijk de publiciteit", aldus Hélène.

Als Whiplash Stichting Nederland heeft een 'top 5'van wensen samengesteld.

1. Onderschat whiplash niet

Verdiep je als betrokkene in wat whiplash met een mens doet. Laat mensen met whiplash niet in de kou staan, omdat je denkt dat allemaal wel meevalt. Stel je open voor klachten die moeilijk te zien zijn, luister goed en neem ze serieus. Juist door de onduidelijkheid rond whiplash ontstaat onzekerheid en is er veel behoefte aan steun. Investeer in de relatie, denk in oplossingen en zoek een match.

2 Investeer in herstel

Geef aandacht aan snelle diagnose, tijdige verwijzing, effectieve behandeling en goede follow-up. Door whiplash te benoemen en snel een diagnose te stellen kun je mensen op weg helpen. Via goede diagnostiek en (revalidatie) behandelingen kunnen alle mogelijkheden voor herstel gericht ingezet worden en vinger aan de pols gehouden worden. Huisarts, behandelaar, begeleider: pak die handschoen op. Zoek de beste weg voor uw cliënt/patiënt. Ook al is whiplash medisch nog niet helemaal begrepen, geef het beste wat mogelijk is!

3 Stimuleer actieve inbreng van whiplashpatiënten

Maatwerk geeft resultaat; de sleutel hiervoor ligt bij mensen met whiplash. Zij weten met welke klachten ze te maken hebben en wat het effect is op hun functioneren. Behandelaars, begeleiders en beoordelaars: benut deze informatie en ondersteun whiplashpatiënten om hun ervaringen in te brengen. Niet eenmalig, maar steeds weer. Evalueer, zodat tijdig ingegrepen kan worden als dat nodig is. Registratie-instrumenten zijn waardevol voor patiënten om een nieuwe balans te vinden en inzicht te krijgen in hun beperkingen en mogelijkheden. Verzekeraars: vergoed een zelfmanagementtraining.

4 Ontwikkel en deel (medische) kennis

Stilstand is achteruitgang. Investeer dus in kennisgroei en de verspreiding van nieuwe ervaringen. Overheid, wetenschappers, medici: stimuleer onderzoek, stel desnoods een leerstoel in voor whiplash en soortverwante aandoeningen. Dat kan meer aangrijpingspunten bieden voor diagnostiek en behandeling. Wetenschappers en medici: lever ons een duidelijk whiplash specifiek diagnosticum met effectieve behandelsing. Betrokkenen: creëer partnerships om samen te werken aan oplossingen voor behandeling, herstel en re-integratie, maar ook voor een snelle en zorgvuldige afhandeling van een letselschadeproces. Meer samenspraak tussen professional en patiënt hoort hierbij (individueel en collectief). Heb oog voor good-practices.

5 Voorkomen is beter

De grootste risicofactor voor een ongeluk in het verkeer blijft de mens zelf. Wees je bewust dat een whiplash iedereen kan overkomen. Dus houd afstand en stel uw hoofdsteun goed af. Dat vermindert de kans op nekletsel.

Meer info: www.whiplasstichtingnederland.nl