Forumdiscussie. Foto Stichting Delta Netwerk.
Forumdiscussie. Foto Stichting Delta Netwerk. Foto: Adri van der Laan

Federatie Ondernemers Goeree-Overflakkee opgericht

Vervolg van voorpagina:

De federatie bundelt negen ondernemersverenigingen op Goeree-Overflakkee. De bundeling is een gevolg van de gemeentelijke fusie. Dat levert de gemeente één gesprekspartner op en is voor de ondernemers ook handiger. Voorzitter Visser: "De FOGO heeft het belang van Goeree-Overflakkee voor ogen. Wij behartigen de gezamenlijke belangen van de ondernemers. De FOGO is geen regentenclub en geen actiegroep die de straat op gaat om over van alles een mening te geven." Dat de federatie tot stand is gekomen, is overigens voornamelijk de verdienste van Rik van der Linden, beleidsadviseur regiostimulering van de Kamer van Koophandel Rotterdam.

Visser zei veel te verwachten van het overleg tussen de ondernemers en de overheid (gemeente en provincie). "De belangen zijn niet tegengesteld, maar lopen parallel. Kijk naar de mogelijkheden van ons eiland, die zijn geweldig. Wie kan delen kan ook vermenigvuldigen. Denk groots om groot te worden", sloot de FOGO-voorzitter aan bij de woorden van René Buck.

Daadkracht

Tijdens de forumdiscussie kreeg de gemeente Goeree-Overflakkee een pluim van architect Matthijs Zeelenberg. "Deze gemeente onderscheidt zich met ambities. Men durft risico's te nemen. Ik zie daadkracht. Er is wel iets veranderd ten opzichte van de tien voorgaande jaren." Ondernemer Ton Plooy (TBP Electronics) was wat gereserveerder. Hij zei dat er stapels onderzoeksrapporten en mooi ideeën liggen, maar dat de invulling op zich laat wachten. "Er moet gewoon gewerkt worden. Dat mis ik een beetje, al gaat het de laatste tijd wel beter. Snel schakelen is belangrijk, want ik zie ook bedrijven die Goeree-Overflakkee verlaten."

De mogelijkheden zijn er. Bovendien is er weinig werkloosheid op het eiland en zijn er veel starters. Maar weet iedereen Goeree-Overflakkee te vinden? De gemeente kan helpen, zo maakte wethouder Frans Tollenaar duidelijk, ook door "ondernemersgevoel" te hebben en "keihard de schouders eronder te zetten".

Gedeputeerde Han Weber toonde zijn behulpzaamheid bij het verder brengen van de eilandelijke ambities. "Er zit energie in dit gebied. Als ik hier over twee jaar weer ben, hoop ik dat er invulling is gegeven aan windenergie en de getijdecentrale, dat de N59 is opgeplust en dat de recreatieve kwaliteiten zijn vergroot. Dat Goeree-Overflakkee meer is dan een landbouweiland, maar ook een eiland is waar het goed wonen, werken en recreëren is. De overheid kan ondernemers de weg wijzen en knelpunten oplossen. De overheid moet niet de instelling hebben dat iets niet kan of mag. En de overheid kan mee investeren."

Verbindingen

Burgemeester Ada Grootenboer-Dubbeldam, die de bijeenkomst van Het Delta Platform in- en uitleidde, had het ook over de energie die op het eiland vrijkomt. "Er gebeurt wat op Goeree-Overflakkee, Goeree-Overflakkee beweegt. Zeker op economisch vlak. Onze ligging biedt kansen, we verbinden Zuid-Holland, Zeeland en Brabant. Goeree-Overflakkee is het eiland van de verbindingen", klonk het tijdens de inleiding. En bij de afsluiting: "Laten we de energie vasthouden en tot daadwerkelijke uitvoering komen."

<kader1>

Kleinschaligheid, saamhorigheid

Het Delta Netwerk had een boeiende gastspreker naar Ouddorp weten te halen: Herman Pleij, emeritus hoogleraar historische Nederlandse letterkunde. 'We houden niet van overheid', had hij boven zijn lezing gezet. Zijn verhaal kwam erop neer dat Nederlanders een horizontale samenleving hebben, dat iedereen wil meepraten en niet van macht en hiërarchie houdt. Tegelijkertijd zijn we praktisch en pragmatisch. Daarom werken we met elkaar samen om een probleem op te lossen of geld te verdienen. "Als het nodig is slaan we de handen ineen. Dat is al zeven eeuwen lang de sleutel tot onze welvaart."

De identiteit, zo maakte Pleij met cabareteske uitstapjes duidelijk, zit in de eigen kring: de vereniging, de regio. "Den Haag, bemoei je er niet mee. En Brussel, dat is helemaal onverdraaglijk." Er is een honger naar nieuwe identiteit. Benut wat je hebt: de molens, de rederijkerskamer, die bijna vijfhonderd jaar bestaat en een van de oudste van ons land is. "Doe aan branding. Megalomanie, daar hebben we niets aan. Zoek het in de kleinschaligheid, het decentrale, de saamhorigheid."

<kader2>

Idee voor het eiland:

wonen in de natuur

Architect Matthijs Zeelenberg weet wel hoe Goeree-Overflakkee zich zou moeten profileren. "Wij zitten hier aan de voet van het grootste industriegebied van Europa. Creëer hier een totaal andere manier van wonen: wonen in de natuur. Dat trekt mensen en daar varen het ziekenhuis, de winkels en alle andere voorzieningen wel bij. Het levert werk op. Wonen in de natuur, er is niet meer dan 4 procent van het eiland voor nodig. Goeree-Overflakkee wordt dus niet aangetast. Wonen in de natuur in plaats van de saaie woonwijkjes die je overal ziet. Als de woonkwaliteit omhoog gaat komen de mensen hier gemakkelijker wonen."