Afbeelding
Foto: Martijn de Bonte

"Prachtig die stippen aan de horizon maar grondige analyse voor aanpak ontbreekt".

GOEREE - OVERFLAKKEE – Het belangrijkste besluit in dit eerste jaar van de gemeente Goeree-Overflakkee ?. Aat van Alphen (67) , voorzitter van de eenmansfractie Eiland van Vrijheid, in de gemeenteraad, hoeft er niet over na te denken. Volgens hem is dat de benoeming van de burgemeester. Op 11 december was zij 100 dagen in functie. In die nog korte periode heeft zij aangetoond onbevangen het ambt te kunnen invullen op een wijze die respect afdwingt. Geen terughoudendheid bij 'doen we het wel goed'. Hartelijk en spontaan. Ter zake kundig en beschikkend over een uitgebreid - voor de gemeente onmisbaar - netwerk. Van Alphen blikt terug. Geeft een kijkje in zijn persoonlijk optreden. Schetst veranderingen in het voorbije jaar en is objectief kritisch bij het noemen van – in zijn visie – noodzakelijke bestuurlijke verbeterpunten.

Door Jaap Ruizeveld

Aat van Alphen was destijds gebiedscoördinator bij het ISGO. Op het verplicht in te vullen lijstje van (onbezoldigde) nevenfuncties staan secretaris Innovatieplatform Goeree - Overflakkee en voorzitter Vereniging van Eigenaren Knooppunt Middelharnis. Tot vorig jaar had daar het lidmaatschap van de Stichting Podium nog bij gekund. Bij de start van het interview gelijk zijn politieke insteek toetsen: Politiek scoren of beïnvloeden ?. Het laatste zegt Aat resoluut. "Vertrekpositie van Eiland van Vrijheid is dat je iets moet opbouwen. Dus niet gericht op korte termijn succes. Dat versta ik onder scoren. Ik zet mij in om in goed overleg vorm en inhoud te geven aan onderwerpen die belangrijk zijn. Waarom ik eind 2012 met een lokale lijst aan de verkiezingen deel nam?. In eerste instantie was dat niet mijn initiatief. Wel van een aantal jonge mensen die op basis van hun ervaring en kennis, dus niet zo maar gevoelsmatig, vond dat er de laatste jaren eilandelijk te weinig daadkracht en bestuurskracht was getoond. Zo is de gedachte ontstaan om onze partij op te richten. Niet om (bij stembusresultaat) als een fractie een horzelfunctie te gaan vervullen. Wel om op bepalende momenten duidelijk te maken dat verbeteringen zouden moeten worden aangebracht".

Zoeken en aftasten

Aat zegt: "Bij de verkiezingen, in najaar 2012 met een heel laag opkomstpercentage kiezers, behaalden wij één zetel. Een resultaat waarover wij niet teleurgesteld waren. Je weet het immers nooit. Twee zetels of helemaal geen zetel. Beide uitslagen hadden mij niet verwonderd. Omdat mijn zoon (ambtenaar) niet in aanmerking kwam voor de raadszetel was ik aan de beurt om de kar te trekken. Eigenlijk was dat voor mij wel een uitdaging. Ik was nieuw als fractievoorzitter, als eenling in een nieuwe raad met 29 afgevaardigden in een nieuwe gemeente". Hoe voelde dat?. In eerste aanleg is het afwachten hoe een en ander zich manifesteert. Het is zoeken en aftasten. Kijken of er de bereidheid is om naar elkaar te luisteren. Word je in een ondergeschikte positie geplaatst ?. Anderzijds dien je er ook zelf aan werken. Vanaf het begin was het mijn insteek om mij niet als 'oppositie ' op te stellen. Ik las de inhoud van het coalitieprogramma en heb gezegd dat wij dat - in hoofdlijnen - zullen ondersteunen.

Kwaliteit

Zijn er ruime mogelijkheden om ook als eenmansfractie je stem te kunnen laten horen? "Dat vind ik wel. Wat het resultaat is, dat kun je in veel debatten moeilijk aangeven. Je kan je stem verheffen en dan bedoel ik dat niet verbaal. Wel door opmerkingen te maken die er toe doen. Je mag er vanuit gaan dat anderen daar voor open staan. Het gaat om de relevantie, om de kwaliteit die je inbrengt". Wat is nu de doelstelling van Eiland van Vrijheid in deze eerste raadsperiode?. Ik kan dat met een metafoor aangeven vertelt Aat. "Jaren geleden werd het eiland ontsloten. Er kwamen bruggen en een dam. Het eiland werd op meerdere fronten (ook bestuurlijk) uit zijn isolement gehaald. Welnu als ik aan het eind van deze vijf jaar - bij het terugkijken - zou kunnen signaleren dat ik in de volksvertegenwoordiging een kleine bijdrage heb mogen leveren aan de ontwikkeling van onze gemeente en haar inwoners, dan vind ik de missie geslaagd .

Geen paljas

Je eigen wijze van debatteren leidt in de raad af en toe tot hilariteit. " Dat is wellicht verklaarbaar omdat ik veel lees en mij breed oriënteer en verdiep in cultuur en muziek. Als ik een onderwerp bespreek schiet mij vaak spontaan een metafoor in gedachten. Die gebruik ik dan. Dat mensen er soms om moeten lachen zou je ook als tragedie kunnen aanstippen. Het is namelijk totaal niet mijn bedoeling om - zo maar - grappig te willen zijn. Je moet niet als een paljas worden gezien".

Kritisch

" Ik ben kritisch ten opzichte van euforie over ons eiland. Ik ben er geboren (Nieuwe Tonge) en getogen. Woon nu in Middelharnis. Ik waardeer mijn omgeving. Echter op basis van feiten en gegevens "Meten is weten", blijkt dat het met de economie van Goeree-Overflakkee niet al te best gesteld is. En als je op dat gebied achterblijft kom je ook in problemen met andere factoren. Zoals leefbaarheid. Het gevaar is dan dat je snel in een neerwaartse spiraal raakt. Ik weet dat er bij de provincie al jarenlang met verwondering is gekeken naar Flakkee. Men stelde de vraag wanneer komt het eiland met concrete zaken. Dit is geen goedkope kritische opmerking. Het is terug te vinden in documenten".

Stip aan horizon

" Wat mij daarbij bezighoudt is dat in de aanloop naar de nieuwe gemeente Goeree-Overflakkee er bestuurlijk geen aandacht is besteed aan " Wat zijn wij. Op welke plaats staan wij. Hoe kunnen wij aan die positie sleutelen", vindt Aat van Alphen. " Het gebeurt niet. In tegendeel. De ene toekomstvisie na de andere kwam en komt op tafel. Prachtig die stippen aan de horizon. Maar de basis ontbreekt. Wat is ons vertrekpunt ?. Je moet dat concreet maken in sterke en zwakke punten. Daarvoor is een grondige analyse nodig. Die is er niet. Ook weinig basiskennis. Heb je die instrumenten wel dan kun je - ook met de wetenschap van beperkte middelen - concreet en zinvol gericht aan de slag gaan".

Schouders er onder

We zijn dit jaar geconfronteerd met (zeker ook vanuit het verleden) schrikbarend oplopende financiële tekorten. Dat betekent geringe mogelijkheden voor het scheppen van nieuw beleid. Op basis van een analyse kun je gericht insteken op wat haalbaar is en wat noodzakelijk is. Dat meetinstrument is er niet. Dat is een gemis nu de mist- en kruidampen rond de fusie zijn opgetrokken. Prachtige initiatieven rond eilandmarketing. Prima maar het moet breder worden getrokken. We moeten in en buiten onze grenzen laten zien wat we kunnen. Dynamiek tonen. Samen de schouders er onder zetten".