Afbeelding
Foto: Martijn de Bonte

Belangrijk dat ook vanuit eenmansfractie stem in de gemeenteraad wordt gehoord

GOEREE - OVERFLAKKEE – Rob Maliepaard, niet onbekend in het eilandelijk politieke veld, is sinds een maand 65 jaar. Hij is voorzitter van de eenmansfractie Goeree-Overflakkee Samen (GOS) in de gemeenteraad. Zijn lijstje met al dan niet betaalde nevenfuncties is blanco. Rob was destijds tegenstander van de gemeentelijke herindeling op het eiland. Maar het provinciale - en vervolgens het rijks besluit bleek onomkeerbaar en dan moet je je in de nieuwe situatie op de toekomst richten.

Door Jaap Ruizeveld

Rob is, naast zijn brede inzet voor de hele nieuwe gemeente, duidelijk ook pleitbezorger voor gerichte aanpak van de problemen die zich in het oostelijk deel van het eiland manifesteren. De politicus uit Oude-Tonge maakt van zijn hart geen moordkuil. Hij kan emotievol debatteren. Zo verzuchtte hij recent, in de eerste bespreking van het windenergiedossier, waarbij mogelijke locaties voor het plaatsen van turbines op het eiland in beeld kwamen: "Ik kan wel blaffen maar de karavaan trekt verder".

Alert zijn

Politiek scoren of beïnvloeden?. " Het is belangrijk dat je stem gehoord wordt. Zeker voor een eenmansfractie. Je moet je inbreng leveren op momenten die er toe doen. Duidelijk aangeven waar je voor staat. Als je dan - in het grote geheel – bij besprekingen en uiteindelijke besluiten ook jouw visie en inzicht signaleert dan kan dat de ene keer op het bordje van beïnvloeding en wellicht een andere keer voorzichtig bij scoren worden ondergebracht. Ik vind de scheidslijn dun. Alert zijn van begin tot het eind. Dat telt. Daarbij realiserend dat je als eenmansfractie aan tafel zit met een 29 leden tellende volksvertegenwoordiging", zegt Rob Maliepaard.

Handwerk

" Politiek vind ik handwerk en laat ik er aan toevoegen het is niet altijd leuk. Even het windenergiedocument als voorbeeld aanhalen. Kijkend naar het eiland en beseffend welk een gigantisch forse opgave er door provincie (en rijk) wordt neergelegd om aan hun opdracht te kunnen voldoen. Moet dat nu zo massaal hier?. We hebben in feite geen keuze. Als wij niet beslissen dan doet de hogere overheid het voor ons. Zeker, de regie is in onze eigen hand. Voor die inzet alle lof. Maar na al wat zich al in het voortraject heeft afgespeeld zijn de invulmogelijkheden uiterst gering. Het speelveld is beperkt. Ik krijg dan een gevoel van machteloosheid. Ben dan boos. Reageer welllicht emotioneel. Dat doe ik echt niet expres".

Commissies

Rob zegt: " Zeker in het begin is het voor mij als eenmansfractie aftasten geweest. Je eigen plekje vinden. Kijken hoe grote en kleine fracties met elkaar omgaan. Wordt er naar elkaar geluisterd?. Is er respect voor elkaars standpunten. Voor je zelf geldt bij besprekingen 'kan ik er iets mee'. Wat kan ik met mijn mening doen? Hoe breng ik het?. De gekozen methodiek van veertiendaagse vergaderingen met beeldvormende-, oordeelvormende - en besluitvormende fase is niet mijn favoriete invulling. De voorbereidende commissies, die in de meeste voormalige gemeenten, werden gehanteerd boden - naar mijn mening - meer mogelijkheden om diep en breed een onderwerp uit te pluizen. Rijp te maken, voor te bereiden voor behandeling in de raad". De agenda-afstemming in het presidium, met deelname van alle partijvoorzitters, vindt Maliepaard positief. Daar ben je als eenmansfractie dan één van de 8. Het vaste agendapunt Actielijst in de raad is volgens de GOS-voorzitter belangrijk. Immers dat zie je hoe onderwerpen en afspraken in het proces staan.

Versterken

" GOS is geen Oostflakkeese partij. Wij zetten ons in voor het hele eiland. Wel menen wij dat het oostelijk gebiedsdeel extra aandacht nodig heeft. Dat ook daar ontwikkelingen van de grond moeten komen om de leefbaarheid te behouden en te versterken. Kijk naar een kern als Ooltgensplaat die jarenlang verwaarloosd is. Anderzijds begrijp ik wel dat bijvoorbeeld bij toerisme en recreatie snel gekeken wordt naar de Kop van Goeree. Maar aan de oostkant zijn er eveneens uitdagingen en mogelijkheden. Die moeten wij durven oppakken. Ons daarvoor "samen" inzetten. Als kleine fractie (in de oppositie) vertrouw je er op dat je in de raad ook daarvoor een platform krijgt. Dat je serieus wordt genomen. Je hebt een verhaal. Ik wens geen calimero te zijn", benadrukt Rob.

Financiën

Dat de financiële positie van de gemeente niet rooskleurig is, dat is een ieder in de loop van dit eerste jaar wel duidelijk gemaakt. Tekorten die geheel onverwacht opliepen van 5 naar 12 miljoen. Hoe kon het gebeuren?. Er is weinig ruimte voor nieuw beleid. Er zijn nog veel onzekerheden. Onvoldoende duidelijk is wat rijk en provincie allemaal op het bordje van de gemeente zullen leggen en welk budget er bij wordt gevoegd. Bezuinigen daar valt niet aan te ontkomen. Wel moet de uitvoering van het pakket maatregelen zorgvuldig zijn. Niet alleen kijken naar cijfertjes. Goed inwegen wat het betekent voor verenigingen en instellingen. Voor de leefgemeenschap in de kernen gaat het hier om "het zout in de pap". Je moet een ondergrens aanhouden. Als clubs de vaste lasten niet meer kunnen dragen omdat subsidie nagenoeg geheel of voor een groot deel vervalt dan kan je niet (te gemakkelijk) stellen dat dan de contributies maar flink verhoogd moeten worden. Dat werkt niet. Houdt de leefbaarheid in stand.

Een jaar

Aan goede onderlinge persoonlijke verhoudingen in de raad schort het niet. Politiek ligt dat genuanceerd. Als vanuit een oppositiepartij recent een motie op tafel kwam over "passend onderwijs" wordt daarover door de coalitie waarderend gesproken. Goede inzet en toelichting. Maar inhoudelijk komt er geen dialoog. Dat is toch frustrerend?. Het is een heikel item dat op korte termijn keihard speelt. Ook in onze gemeente. Nee, men wil het niet. Hoe moet je dat nu respectvol duiden?. Groot tegen klein. Macht?. Veel dossiers liggen en komen op tafel. Daarbij constateer je dat bijna elk onderwerp met hulp van externe deskundigen tot stand is gebracht. Ja, wij hebben een lerende organisatie. Ik wil beslist niet negatief zijn over het ambtelijk apparaat. Maar inmiddels moeten wij toch zelf slagkracht hebben bereikt. Kernkwaliteit kunnen leveren?.

Intentie

Eenmansfractie in de oppositie. Steun leverend - op hoofdlijnen - aan een coalitieakkoord. Met een eigen verhaal. Met inzet en intentie om samen gemeente en eiland te ontwikkelen en voor bewoners, bedrijven, organisaties en instellingen een goed leefklimaat te realiseren en te behouden. Daarvoor staan we en daarvoor gaan we, geeft Maliepaard aan.