Afbeelding
Foto: Wim van Vossen

Ger van de Velde pakt veranderingen in werkzaam leven nuchter en realistisch op

OUDDORP – "Ik ben nuchter en realistisch. Heb mij op veranderingen in ons- en mijn leven steeds voorbereid. Natuurlijk is het ingrijpend als je de ene dag nog als waarnemend eerste burger actief werkzaam bent en de volgende dag met je man op vakantie gaat met de wetenschap dat je geen baan meer hebt. Weer thuis heb ik overigens geen spreekwoordelijk "zwart gat" gezien of gevoeld. Ik kan mij goed vermaken. Wandelen, fietsen en lezen. Familie bezoeken, je netwerken onderhouden en daarin investeren. Je kan nu meer dingen doen. Dat is ook prettig".

Door Jaap Ruizeveld

Het is het verhaal van Ger van de Velde die op 17 juni van dit jaar - na ruim zeven maanden - als waarnemend eerste burger afscheid nam van de gemeente Albrandswaard, waar Hans Christoph Wagner als de nieuwe burgemeester werd geïnstalleerd. Om een volledig beeld te schetsen van de actieve bestuurlijke loopbaan van Ger van de Velde (tot nu toe) moet je terug naar Schouwen-Duiveland waar zij tot 2004 wethouder en loco burgemeester was. Vervolgens verliet ze Zeeland, stak de Grevelingen over, om vanaf 2005 tot eind oktober 2012 als gewaardeerde eerste vrouwelijke burgemeester in Goedereede te functioneren. De gemeentelijke herindeling op het eiland, per 1 januari 2013, maakte een volledige tweede ambtstermijn niet mogelijk.

Naadloos

Grote gebeurtenissen werpen hun schaduw vooruit en Ger van de Velde zag haar ambitie om daarna in aanmerking te komen voor een waarnemer schap concreet snel ingevuld. De uitnodiging van de Commissaris van de Koning voor een overbruggingsperiode in Albrandswaard, kwam naadloos in tijd. Was zij in de ochtenduren van 1 november 2012 nog actief voor de gemeente Goedereede, in de middaguren was er al een kennismakingsgesprek in Albrandswaard. "Een vliegende start", vertelt Ger (58). "Ik heb dat als prettig ervaren. Het tijdstip was natuurlijk afhankelijk van de afspraken die er in Albrandswaard waren gemaakt, maar nu paste het perfect".

Aan keukentafel

Bij mijn bezoek aan de sfeervolle bungalow van de familie Van de Velde aan de Marijkeweg in Ouddorp, praat Ger enthousiast over haar ervaringen in Albrandswaard. "Het was voor een korte periode en dan is de vraag: Wat kan ik voor de gemeente betekenen ?."Ik kreeg met andere onderwerpen en dossiers te maken dan in Goedereede. Zoals bijvoorbeeld het forensisch psychiatrisch centrum De Kijvelanden, de tbs-kliniek waar uiteraard het OM leidend is, maar waarbij je vanaf de zijlijn bij betrokken bent. Ook was er een grote brand in een flatgebouw. Een begeleid wonen project van mensen met een functiebeperking. Alle bewoners van 44 appartementen moesten toen hun woning verlaten. Er is opvang en begeleiding van slachtoffers geregeld. Dan het dossier Buitenland Portland, een 6 hectare groot gebied met agrariërs die of moeten verhuizen of hun bedrijf zullen moeten aanpassen. Er staat daar natuuraanleg gepland. Dit als gevolg van het compensatiebesluit aanleg Tweede Maasvlakte. (De Tweede Kamer wil overigens nog eens naar de ontpoldering daar kijken)."Ik heb er veel agrariërs bezocht. Met hen aan de keukentafel gesproken over hun toekomstvisie. Over hun zorgen. Het is fijn te merken dat men het waardeert dat een burgemeester hen komt opzoeken voor een open gesprek".

Verschil

Albrandswaard wordt gevormd door dorpen tussen groen en de stad. Waar toch de dorpscultuur sterk is gebleven. Tenslotte ook een duidelijk verschil met Goedereede was "het draaiboek voor de jaarwisseling". Hier slechts enkele pagina's. In Goedereede een lijvig boekwerk. De viering van oud- en nieuw is er ook anders. Vanuit Albrandswaard, waar geen discotheek is, trekken jongeren voor de jaarwisseling snel naar de stad. Samenvattend zegt Ger over de periode: Ik vond het geweldig om in Albrandswaard tijdelijk in de "keuken" te mogen kijken. Nieuwe ervaringen op te doen. Ik heb de kans gekregen netwerken te verstevigen en nieuwe contacten te leggen. Dat is belangrijk".

Gesetteld

" We hebben het in Ouddorp reuze naar onze zin. Zijn hier gesetteld. Op gering afstand van de boerderij op Schouwen-Duiveland. Het eiland waar mijn ouders (bij Scharendijke) en dochter (in Brouwershaven) wonen. We zien ons niet zo snel hier opstappen. Het bevalt ons prima. Een heerlijke stek om te wonen. Dichtbij het strand. Met mooie fiets- en wandelmogelijkheden. Natuurlijk is er het een en ander veranderd. Voorheen ontmoette je als burgemeester bij het uitoefenen van representatieve functies, bij vergaderingen, evenementen en bijeenkomsten een groot aantal personen. Nu dien je zelf in contacten te investeren. Los overigens van de activiteiten die je in de samenleving onderhoudt en invult".

Activiteiten

Zo is Ger van de Velde ambassadeur van de stichting De Boei voor kankerpatiënten en hun naasten. Lid van de adviesraad Stichting RTM-Museum. Is voorzitter van de plaatselijke commissie KNRM Ouddorp / Stellendam en zij is gevraagd om zich als ambassadeur voor het Watersnoodmuseum in Ouderkerk te gaan inzetten. Niet in de laatste plaats is zij betrokken bij projecten die te maken hebben met duurzame energievoorziening in het Zuidwestelijk deel van het land (delta), waar Coöperatie Deltawind met de vereniging Zeeuwind in een nieuwe BV samenwerken bij het realiseren van het Windpark Krammer. Dit gebied ligt binnen de provincie Zeeland en behelst o.a. het plaatsen van windturbines op strekdammen in de Krammer. Evenals Zuid-Holland heeft ook Zeeland een forse rijksopdracht om een groot aantal MW aan windenergie te produceren. Ger is inmiddels benoemd tot voorzitter van de raad van commissarissen van Windpark Krammer BV. Een uitdagende taak waarin zij zich goed gaat voorbereiden en vastbijten. Op dit moment heeft ze ook tijd om symposia, en zelfs weer een politiek partijcongres te bezoeken. Ook heel andere dingen pakte ze op. "Ik heb voor het eerst dit najaar actief mee geholpen bij het druiven plukken". Samen met haar man heeft ze het huis geschilderd. "Ik had nog niet eerder een kwast in handen". Krijn-Jan zegt: "Ach aan de verandering ben je snel gewend. Ik vind het leuk dat ze meer thuis is".

Ambitie

Ger van de Velde laat blijken dat zij actuele politieke ontwikkelingen op het eiland kent. Raadsvergaderingen zal zij niet bezoeken. Ze leest de verslagen in onze krant.

Een serieuze vraag als afsluiting: Zou je een uitnodiging voor nog een tijdelijk waarnemer schap als burgemeester oppakken ?. "Daar sta ik zeker voor open. Je ambieert toch een fulltime baan. Al is dat in deze tijd allemaal niet zo gemakkelijk", zegt Ger die er aan toevoegt. "Weet je dat veel mensen niet weten dat ik sinds juni geen waarnemend burgemeester meer ben?. Ik heb al meerdere keren mensen ontmoet die mij vroegen " Hoe gaat het in je nieuwe baan?. Na dit artikel is die onduidelijkheid wel verdwenen, zeg ik.