Afbeelding
Foto: PR

Leiderschap door navolging

Thomas voor ondernemers
Keimpe de Vries
2013, Boekencentrum Uitgevers
120 blz., € 12,90
ISBN 9789023926986

'Wat kun je als hedendaags manager of ondernemer leren van een monnik uit de vijftiende eeuw?'
Wat is de basisfilosofie achter je bedrijf of organisatie en wat heeft dit te maken met persoonlijk leiderschap? Uit welke bron put je als manager?
Keimpe de Vries bestudeerde 'De navolging van Christus', het werk van de middeleeuwse kloosterling Thomas a Kempis, en concludeerde daaruit dat leiderschap alles te maken heeft met navolging.
De persoonlijke zoektocht van de manager of ondernemer naar het eigen innerlijk speelt bij navolging een belangrijke rol. Het innerlijke leven van de leidinggevende is mede bepalend voor de identiteit van een bedrijf. Datgene wat een organisatie uniek maakt is terug te voeren op de basisfilosofie die een onderneming aanhangt.
In 25 korte hoofdstukken nodigt de schrijver uit om onder meer na te denken over de eigen identiteit en de bron of basisfilosofie te zoeken waaruit je als manager leeft, denkt en werkt.
De Vries wijst, in navolging van het gedachtengoed van Thomas a Kempis, op het belang van een dienende houding.
Goed luisteren en naast de ander staan vormt de basis om tot een oprecht contact te komen. Oprechte belangstelling is cruciaal voor het welzijn van de werknemer; het vormt een wezenlijk onderdeel van een dienende houding.
De oefeningen die de auteur tussendoor aanreikt gaan in op vier competenties van een manager: het bepalen van de basisfilosofie, het uitstralen van ambitie, het bepalen van de strategie en hoe anderen hierbij te betrekken en als laatste het concretiseren van de ambitie in doelen.
De Vries geeft aan dat het bij persoonlijk leiderschap van belang is jezelf te leren kennen 'en te beseffen hoe weinig je eigenlijk betekent zonder je medewerkers. Het is wijs en verstandig positief over anderen te denken en zelf bescheiden te blijven.'
Het nieuwsgierig zijn naar de ander, opschorten van het eigen oordeel en bereidheid om te leren zijn drie aspecten die je dichter brengen bij je levensdoel als mens en vormen daarmee in wezen ook de kern van goed leiderschap, aldus De Vries.

Innerlijke rust
Het hebben van een netwerk is voor een leidinggevende onontbeerlijk. 'Een goed leider kan het niet alleen. Maar vertel niet aan iedereen wat er in je hart leeft; bespreek persoonlijke zaken met wijze, betrouwbare en gelovige mensen.'
Het kan geen kwaad, benadrukt de auteur, als er moeilijkheden op het pad van de leidinggevende komen. Ze werpen je terug op jezelf en dwingen je om een ander perspectief te zoeken. Het kan heilzaam zijn om door de diepte naar nieuwe mogelijkheden te speuren.
Liefde is een belangrijk onderdeel van goed leiderschap. 'Wie echte liefde kent, put uit een bron die hem sterkt en voedt. Die liefde is niet zomaar van nature beschikbaar. (…), zij is het resultaat van iets wat groter is dan jezelf, van God.'
De fouten van een ander zien we soms haarscherp, maar juist dan is het belangrijk dat een leidinggevende zich kan verplaatsen in de ander, dat hij zijn verhaal echt wil begrijpen.
Stiltemomenten zijn van belang voor iedereen, dus ook voor een leidinggevende. De innerlijke rust die je ervaart wanneer je hebt leren luisteren naar je innerlijk en naar de stem van God straalt door naar de omgeving. De auteur adviseert gedurende de dag stiltemomenten in te bouwen en geeft hierbij een aantal praktische oefeningen en tips.
Het maken van foute beslissingen vraagt verantwoordelijkheid. Als je hier onverschillig mee omgaat sta je open voor de valkuil van zelfrechtvaardiging en zelfbedrog. Blijven leren van fouten is een proces dat innerlijke groei bevordert. Dit proces stemt tot mildheid over de fouten van anderen en houdt de motivatie overeind om te blijven werken aan de noodzaak tot veranderen. Dit boekje biedt op een verfrissende en bondige manier veel nuttige informatie voor managers, de verbinding met het gedachtengoed van Thomas a Kempis is heel verrassend.
Ook voor medewerkers in een organisatie kan het boeiend zijn om inzicht te krijgen of zich verder te verdiepen in de basisfilosofie, de identiteit, of datgene wat 'hun' organisatie nu zo bijzonder maakt.
De voetnoten in de tekst verwijzen naar bijpassende Bijbelgedeeltes.
De Vries is verbonden als hogeschooldocent aan diverse managementopleidingen en werkt als creatief en innovatief begeleider aan veranderingsprocessen bij personen en organisaties.