INGEZONDEN: 3MO: wie verdienen een motie van vertrouwen in 2014?

Voor 3MO wordt het steeds duidelijker. Grootschalige opwekking van windenergie? Niet op Goeree-Overflakkee, nog beter: nergens. Aanvankelijk begon 3MO, geschrokken van de windmolenplannen op zuidoost Flakkee, vanuit een nimby-reactie. Waarom zoveel turbines juist hier? Maar toen de kennis over de 'zegeningen' van veel en Euromast-grote turbines toenam, groeide het besef dat landelijke en provinciale politici geen enkele regio met dit zogenaamde duurzame alternatief mogen opzadelen.

Nog niet zo lang geleden konden we in de regionale bladen lezen over duurzame ontwikkelingen op GO; over een getijdencentrale, over een modern brandstoffencentrum en … de 260 MW windopdracht. 3MO vroeg in gesprekken met raadsleden of ze nu echt van mening waren, dat die laatste opdracht ons eiland ook duurzamer maakt. Het is ons toch door de strot geduwd? Moeten we het mooier maken dan het is?

Verduurzamen

Onlangs nog heeft Prof. Jan Rotmans, op uitnodiging van Coöperatie Deltawind, zijn visie gegeven over het verduurzamen van Goeree-Overflakkee. We moeten ons daarbij richten op innovatieve investeringen, zoals (1) een getijdencentrale in de Brouwersdam; (2) introductie van warmtepompen i.p.v. op gas gestookte cv's; (3) zonnepanelen op alle landbouwschuren (de gemeente zou dit moeten ondersteunen met duurzaamheidsleningen); (4) bio-based landbouw; etc. Daarbij ziet hij geen rol voor grootschalige opwekking van windenergie op land. Hij ziet een omslag gebeuren van top-down naar bottom-up en pleit voor lokale duurzame, initiatieven, die door de mensen worden gedragen. Dit in tegenstelling tot van bovenaf opgelegde grootschalige ingrepen in het landschap. Aan het eind van zijn boeiende lezing heeft hij de gemeente GO aangeboden te helpen bij het maken van de juiste keuzes m.b.t. verduurzaming, geënt op initiatieven die de mensen verbinden.

3MO stelt dat we op GO de 14% duurzaam gemakkelijk kunnen halen door de getijdencentrale, zonnepanelen op daken van schuren en loodsen en een beperkte opwekking van windenergie. Is dat geen wenkend perspectief? Dat is pas eilandmarketing!

"Groene geloof"

En al zetten we Nederland vol met die molens, het helpt ons niets. We blijven even afhankelijk van fossiele brandstoffen, de CO2-emissies zullen per saldo niet dalen. Hoeveel windturbines in Nederland vindt minister Kamp voldoende? Heeft hij enig idee? Tienduizend, honderdduizend? Wat is genoeg om tegemoet te komen aan het "groene geloof"? De tegenstand groeit en zal sterker worden in 2014. Ondertussen bouwen de 'overtuigde' investeerders lustig verder aan hun vermeend groene molens. De gedeputeerde Veldhuijzen noemde deze vorm van energie in de openbare raadsvergadering van GO op 28 november j.l. het meest rendabel (Eilanden-nieuws van 29 november). Ja, bedoelde hij soms: rendabel voor de investeerders, dankzij de subsidies? Vooralsnog krijgt deze CDA-gedeputeerde geen 'motie van vertrouwen' van 3MO.

Maar gelukkig is inmiddels bij de raad het besef gegroeid dat we op GO met een vervelende spagaat te maken hebben. De verplichting mee te werken aan iets (260 MW op land) wat we niet willen en groeiende twijfel over nut en noodzaak van grootschalige windenergie. Dat bleek duidelijk tijdens de raadsvergadering van 12 december, waarin het besluit viel de ontwerp structuurvisie Windenergie ter inzage te leggen, waarna de bevolking zich uit kan spreken over de vijf door de gemeente gekozen voorkeurslocaties voor plaatsing van windturbines.

Een overgrote meerderheid van de raad stemde voor twee moties, waarin de overweging stond te lezen dat wetenschappelijk onderzoek uitwijst dat er andere en betere vormen van duurzame energie beschikbaar dan wel in vergevorderde stadia van ontwikkeling zijn; dat om windenergie te kunnen gebruiken er altijd ook traditionele elektriciteitsopwekkingsystemen beschikbaar moeten zijn zoals gas- en kolengestookte centrales; dat de economische haalbaarheid van windenergie ter discussie staat zoals onder andere te lezen is in het in juni 2013 verschenen rapport van het Centraal Plan Bureau; het CPB adviseert 5 jaren te wachten.

Hetgeen resulteerde in het volgende verzoek: Bij provinciale en nationale overheden onder de aandacht te brengen dat de stand van techniek snel verandert en dat dit mogelijk het standpunt over windenergie kan doen veranderen ten gunste van andere vormen van duurzame energieopwekking.

Tevens kenbaar te maken dat het onze wens is de opgave betreffende windenergie (deels) om te buigen naar andere vormen van duurzame energie. En voor zover er nog burgers van GO zijn, die denken dat de overlast wel zal meevallen en we, als gemeenschap, straks toch maar mooi kunnen profiteren van de financiële baten, we komen bedrogen uit. Tijdens de vergadering uitte zelfs wethouder Tollenaar zijn zorgen over de veel lagere opbrengsten dan verwacht.

3MO vindt het instemmen van de raad met de hier boven beschreven motie een 'motie van vertrouwen' aan de raad waard. Wel is de belangengroep 3MO van plan in 2014 de vinger aan de pols te houden en de burgers op de hoogte te houden van de effecten van deze uitstekende en breed gedragen motie van onze raad. Laten we er samen, u als burger, u als raadslid en wij als 3MO voor zorgen dat het niet slechts letters op papier zijn. Er is in het nieuwe jaar werk aan de winkel!

Grootschalige windenergieopwekking heeft niet de toekomst, maar …

VAN GROOTSCHALIG FOSSIEL naar DECENTRAAL DUURZAAM, de menselijke maat voorop.