Afbeelding
Foto: Martijn de Bonte

"Vreedzaam en met respect voor ieders levensovertuiging goed kunnen samenleven"

GOEREE-OVERFLAKKEE - Tel op de kalender van - de installatiedatum 3 september - tot 11 december 2013. Dat zijn honderd dagen. Voor burgemeester Ada Grootenboer-Dubbelman de eerste 'politieke mijlpaal'. Een moment dat fractievoorzitters in de agenda zetten voor een functioneringsgesprek. Onze krant koos, aan de vooravond van Kerst en de jaarwisseling, opnieuw voor een persoonlijke ontmoeting met de eerste burger. In een openhartige ontspannen sfeer constaterend dat er in korte tijd al een wederzijdse 'klik' is ontstaan tussen deze 'overkanter' uit Willemstad en de gemeente Goeree-Overflakkee. Haar kerstwens sluit daar op aan: "Dat wij op dit eiland met elkaar vreedzaam en met respect voor ieders levensovertuiging goed kunnen samenleven."

Door Jaap Ruizeveld

"Overweldigend en positief", vat de burgemeester in twee woorden samen hoe zij deze 100-dagen heeft beleefd. "Er is veel gebeurd. Ik heb veel mensen ontmoet en leren kennen. En in een versneld tempo onderwerpen eigen gemaakt. Als ik in de ochtenden in de auto stap en op weg ga naar het gemeentehuis, dan zie ik de prachtige natuur. Als ik dan het eiland op rij denk ik trots: wat is het prachtig dat ik hier burgemeester mag zijn."

Afvaardiging

Voorafgaand aan uw benoeming ontmoette u de vertrouwenscommissie. Zeven mannen en één vrouw. Was u verrast? "Nee. Ik vond die samenstelling heel leuk. Omdat het aangaf dat over deze vertegenwoordiging was nagedacht, zeker in één fractie die een vrouw had afgevaardigd. Ik vind het een goede zaak dat zowel vrouwen als mannen vertegenwoordigd zijn. In Moerdijk waren er destijds in een vertrouwenscommissie alleen mannen opgenomen. Dat leidde toen later tot vragen: Had het ook anders gekund?"

Hoofdlijnen

Bij uw aantreden stelde u zich kwetsbaar op. U zou veel dingen moeten leren en ook afleren. Wat heeft u inmiddels afgeschaft? "Daar kijk ik nu wat genuanceerder naar. Sowieso moet je veel leren. Je hebt als burgemeester nu eenmaal een speciale rol met specifieke portefeuilles. Daarin moet je sterk investeren en daar verheug ik me steeds op. Anderzijds had ik verwacht dat ik me meer inhoudelijk met documenten zou moeten bezighouden. In de praktijk ben je nu gericht bezig met de hoofdlijnen, zonder daar heel gedetailleerd daar op in te gaan. Het kan ook niet anders gelet op de grote hoeveelheid dossiers die in het college van b. en w. aan de orde komen."

Boegbeeld

U gaf aan boegbeeld te willen zijn. Hoe vult u dat in? Ada Grootenboer antwoordt met een voorbeeld. "Deze herfst was er de wateroverlast op het eiland. Dat is zo'n moment dat je in de gemeente als burgemeester zichtbaar moet zijn. Er staan voor je inwoners. Ik heb geprobeerd dat te doen. Men verwacht dat ook. Je gaat op bezoek. Je luistert naar verhalen van gedupeerden en van hulpverleners. Deelt met hen emoties. Je vertelt wat de gemeente en andere organisaties doen. Ik heb gehoord dat het goed ontvangen is. Bij calamiteiten of andere gebeurtenissen geldt: 'Waar kan je er voor je inwoners zijn'."

Representatie

De verwachtingen over u, als nieuwe burgemeester, waren en zijn hoog gespannen. Merkt u dat? "Als ik kijk naar het grote aantal aanvragen dat ik krijg om aanwezig te zijn bij bijeenkomsten en evenementen zou je dat voorzichtig zo kunnen duiden. Mijn agenda is echt heel vol. Dat geldt zeker ook voor onderwerpen die met de brede leefgemeenschap, de samenleving op het eiland te maken hebben. Er moet hier veel gebeuren. Samen met de collegeleden en de gemeenteraad zetten wij daar op in. Een verdeling, een invulling van de representatieve functies van mij en de collegeleden wordt in onze wekelijkse bijeenkomst besproken. Ik kijk daarbij zorgvuldig naar inhoud en spreiding over alle kernen op het eiland. Onze insteek is om zoveel als mogelijk is uitnodigingen te honoreren."

Eilandmarketing

U noemde eerder het eiland een parel in de delta met een nog gesloten oester. "Dan kom je snel bij eilandmarketing en bij contacten door netwerken. En bij de opzet van de Toekomstvisie, het dossier dat in mijn portefeuille zit. Bij deze onderwerpen trekken wethouder Van der Vlugt en ik zoveel mogelijk samen op. Het heeft alles met elkaar te maken. Een leuk voorbeeld hiervan," zegt Ada Grootenboer: "Recent was er een conferentie van de Vlaams-Nederlandse delta, het gebied van Rotterdam tot Antwerpen. Een unieke gelegenheid om daarbij aanwezig te zijn. Immers als eiland liggen wij in die delta.

De dag voor deze conferentie was Jan-Peter Balkenende in onze gemeente. Hij sprak er met ondernemers over hun initiatieven voor duurzaamheid. Laat Balkenende nu ook een van de sprekers zijn op deze Vlaams-Nederlandse deltaconferentie. Verrassend begon hij zijn verhaal met te verwijzen naar zijn werkbezoek aan ons eiland. "Ik zag daar prachtige initiatieven en werkzaamheden gericht op duurzaamheid. Het eiland heeft de ambitie om in 2020 energieneutraal te zijn. Ze zijn daar goed bezig," zei Balkenende. Uit reacties van deelnemers aan deze conferentie bleek dat deze opmerkingen scoorden. "Daarin onderscheiden jullie je", klonk het. Onze trots laat zich raden."

Er is veel te doen

Financiële zorgen zijn dit jaar duidelijk op tafel gelegd. U stapte in een rijdende trein waar tekorten opliepen van 5 naar 12 miljoen euro. "Dan weet je dat grootscheepse bezuinigen pijn zullen doen. Het kan niet worden aangepakt zonder dat mensen iets merken. Wij voerden een intensief traject met besprekingen. Hoe kon het worden ingevuld, daarbij gelijk laten zien tot welke consequenties het kan leiden. De raad heeft unaniem ons voorstel aangenomen, met bijstelling van het bibliotheek-onderdeel. Je signaleert dat er in de samenleving, bij instanties die met bezuinigingen te maken krijgen, bereidheid is om mee te willen denken. Men beseft dat er iets moet gebeuren. Nu wordt het traject ingezet om helderheid te geven waar bezuinigd moet worden. Welk bedrag het betreft. Hoe we dat gaan doen, daarover gaan we samen overleg voeren. Het is niet makkelijk. Je moet knopen doorhakken. Je moet tot resultaat komen. Daar werk je dan samen aan. Dat is iets anders dan dat het van bovenaf wordt opgelegd. Door decentralisatie van rijks- en provinciale taken komt er daarnaast heel veel op onze gemeente af. Een voldongen feit. Binnen de gemeente wordt dit onderwerp goed opgepakt. Stevig op de rails gezet. Ook in samenwerking met de regio. Ondanks alle onzekerheden die er op dit moment nog zijn. Dat geldt overigens voor alle gemeenten in het land. Het rijk zegt dat je je goed moet voorbereiden maar geeft zelf nog niet alle informatie en hoogte van budget aan."

Samenwerken

"Gelet op de grote opgaven is het duidelijk dat je dat allemaal niet alleen kunt oppakken. Je zult samenwerkingsvormen moeten zoeken. Wij kijken nadrukkelijk ook om ons heen. Als je dingen beter kunt organiseren en of efficiënter kan invullen en uitvoeren door samen te werken met bijvoorbeeld Schouwen-Duiveland of Voorne-Putten, dan moet je daarvoor kiezen. Wel duidelijk aangeven waar je als gemeente zelf over wilt blijven gaan. Anderzijds inzetten op die samenwerking als je het gewenste doel kan bereiken," zegt de burgemeester.

Opdracht mee

In contacten met de scheidende Commissaris van de Koning informeerde Franssen bij Ada Grootenboer over het reilen en zeilen in de eerste maanden van haar burgemeestersambt. In die gesprekken gaf Franssen aan dat hij signalen had die hem versterkten in zijn mening dat de herindeling op het eiland een goed besluit is geweest. Dat er dynamiek ontstaat en mogelijkheden zijn en komen voor uitbouw van bestuurskracht. Ook binnen de gemeenschap. Hij gaf wel als opdracht mee: "Er moet nog veel gebeuren, mevrouw Grootenboer". "Dat realiseren wij ons, heb ik geantwoord," vertelt Ada.

Evaluaties

"Bij al ons functioneren kijken we na enige tijd of er verbeterpunten en of aanpassingen gewenst zijn. Evaluatie bijvoorbeeld van de gemeenteraad- vergadercyclus, met de gekozen beeldvormende-, oordeelvormende- en besluitvormende fase in één vergadering. Werkt het goed? Is een extra informatiebijeenkomst de geschikte aanvulling op de beeldvormende fase? Ik vind het geheel een prettig systeem. De vergaderingen probeer ik zo te leiden dat iedereen tot zijn recht komt. Ruimte bieden. Immers niet iedereen spreekt op een zelfde manier. Daarin een balans vinden. In een goede sfeer onderlinge discussies laten verlopen met als doel slagvaardig werken en kwaliteit van besluitvorming bereiken. Dat verdient onze dynamische gemeente."

Persoonlijk

Het is in tijd soms passen en meten. Dat weet je als je deze baan hebt. De zondagen houd ik zoveel mogelijk in het gezin. Moeder is dan thuis. Tussen afspraken door probeer ik op zaterdagen ook een kijkje te nemen bij sportwedstrijden van onze kinderen. Met de kerstdagen ben ik zeker in de familiekring, vertelt Ada. Tenslotte nog een wens voor Oud en Nieuw. "Ik hoop dat de jaarwisseling feestelijk verloopt. Dat men een fijne tijd met elkaar doorbrengt, ieder op zijn of haar eigen wijze. Zonder ongeregeldheden en of vernielingen. Dat past niet in onze samenleving. Laten we het leuk houden op ons eiland".