Dit jaar geen klassieke kerstdepressie

De meeste mensen weten dat het te verwachten weer geschiedt aan de hand van weerkaarten.
Feit is dat deze computerkaarten steeds geavanceerder worden en ook fijnmaziger, zodat als het ware het weer op de vierkante meter beoordeeld kan worden.
Toch blijft de atmosfeer dermate grillig en daardoor nog altijd onvoorspelbaar. Geen enkele weerkaart is daardoor helemaal 'waterdicht'. We zagen het in de aanloop naar kerst met nadruk.
Wanneer de weerkaarten het dus soms toch nog grandioos laten afweten, valt vaak terug te grijpen naar de zogenaamde singulariteiten (kalendergebonden weersverschijnselen).

Bepaalde weertypen hebben een uitgesproken voorkeur zich juist voor te doen in bepaalde perioden van het jaar. Bekendste (beruchtste misschien wel) fenomeen is misschien nog wel de periode van de IJsheiligen (11-15 mei). Het is gebleken dat er juist in deze periode rond half mei doorgaans erg koude nachten optreden met flinke nachtvorst. Vaak gaat die vlieger op, maar soms blijven de nachtvorsten geheel uit. In 1998 was het zelfs tropisch warm in de IJsheiligentijd met 30 graden te Middelharnis.
Het meest uitgesproken voorbeeld is misschien wel de 'Kerstdepressie' (Weihnachtstauwetter genoemd in Duitsland).

Bijna altijd volgde er kerstdooi rond 24-25 december, nadat de voorgaande periode in december duurvorst opleverde. Dus ten aanzien van een verwachting voor de lange termijn, die bijvoorbeeld op een koude tiende december moet worden gegeven, kan men hiermee al een beetje rekening houden en dus voorzichtig aankondigen dat de kou over twee weken waarschijnlijk zal minderen.
Juist de voorbije kerstperiode van 2014 werd het kouder (koeler eigenlijk) rond 25-27 december, maar het voortraject was dan ook niet bepaald winters te noemen behalve de eerste decemberweek.
De vraag is thans of het (huidige) koudere weerbeeld op de Eilanden nog wordt geprolongeerd in de eerste week van louwmaand januari, of dat de zachte oceanische lucht ons dan alweer volop heeft bereikt of aan het bereiken is?

Driekoningen (6 januari) maakt of breekt de brug (lees winter) is een bekend weergezegde.

Nogmaals, ook de hierboven genoemde (geijkte) voorbeelden zijn niet (ijs)heilig, maar in gevallen dat de weerkaarten onsamenhangende oplossingen voorschotelen, bieden ze soms wel enig houvast.

Mooie jaarwisseling en alvast een zonnig 2015 gewenst!