Afbeelding
Foto: pr

Vast en zeker

Vast en zeker, Calvijns Institutie uitgelegd, is geschreven door Evert Barten, uitgegeven bij Den Hertog, onder het ISBN nummer 9.7890.33.126.345 en te verkrijgen bij elke christelijke boekhandel voor het bedrag van € 19,90.

Eerder verscheen van deze auteur: 'Op leven en dood', Bostons 'Viervoudige staat' uitgelegd en 'Zicht op Jezus', Ambrosius 'Zien op Jezus' uitgelegd. Deze drie boeken zijn een aanwinst voor jongeren, maar ook ouderen kunnen er hun winst mee doen. Zo komen we op een hedendaagse manier in aanraking met de werken van Boston, Ambrosius en Calvijn, zonder dat aan de inhoud tekort is gedaan.
Ds. W. Pieters, predikant van de Hersteld Hervormde Kerk, schrijft het volgende over deze uitgave: 'Evert Barten heeft de hoofdinhoud van de Institutie op een heldere en aansprekende manier evenwichtig weergegeven. Vast en zeker is geschreven vanuit hetzelfde verlangen als de Institutie bijna vijfhonderd jaar geleden: dat je de Zaligmaker en Zijn zaligmakende genade (meer en meer) leert kennen.'
Evert Barten heeft gebruikgemaakt van de nieuwste Nederlandse uitgave van de Institutie, de vertaling van dr. C.A. de Niet. In de wetenschap dat niet alles behandeld kon worden, en dat keuzes maken soms bijzonder moeilijk is, is de schrijver er op een bijzondere wijze in geslaagd om dit standaardwerk zo samen te vatten, dat het ook voor onze jongeren begrijpelijk wordt. Waar hij dingen heeft overgeslagen, verwijst hij naar het origineel. Verschillende personen hebben meegewerkt om dit boek zo uit te geven, zoals het nu voor ons ligt. Zelfs jongeren hebben meegelezen om juist hun taalgebied te kennen. Mijns inziens is de schrijver erin geslaagd om het evenwicht te houden tussen eigentijds en populistisch taalgebruik, maar anderzijds hebben de meelezende jongeren gezorgd dat het niet een te afstandelijk taalgebruik is geworden. Ik raad ouders en jongeren aan om dit boek te lezen en zo de smaak te krijgen van de inhoud dat het ook uitnodigt om de Institutie zelf ter hand te nemen. Zo eindigt Evert Barten ook in zijn verantwoording: God alleen de lof! Van harte aanbevolen.
De auteur heeft de indeling van Calvijns Institutie gehandhaafd, maar steeds gewerkt met vraag en antwoord. Dat is bevorderlijk voor de leesbaarheid en duidelijkheid. Het eerste boek gaat over de kennis van God de Schepper. Het tweede boek over de kennis van God in Christus. Het derde boek over het deel krijgen aan Christus. Het vierde boek over de kerk en wat daarbij hoort.
Een kort citaat uit het boek zelf: "Weet elk mens dat God er is? Ronduit: ja! De Heere heeft elk mens de overtuiging gegeven dat Hij bestaat. Je ziet het bij volken die diep in het oerwoud leven en nog nooit een beschaafde mens hebben gezien. Ook daar zie je dat ze 'een god' dienen. Waarom? Omdat ze beseffen dat God er is. Daarom kan niemand straks zeggen dat hij of zij niet wist dat God er is.'

Het teken van Jona

Ds. C. Vogelaar, predikant van de Netherlands Reformed Congregations te Grand Rapids (USA) heeft zeven preken gehouden tijdens zijn verblijf in de gemeente van Zwolle. Deze preken zijn geschikt voor persoonlijk gebruik maar ook voor de leesdiensten. De prijs is € 15,90 en het ISBN nummer: 9.789.462.780.774, 124 blz.

Ds. A. Schot schreef een voorwoord. Hij vermeldt dat het in eerste instantie niet de bedoeling was van ds. C. Vogelaar om deze preken op schrift te stellen, maar op verzoek is hij er toch toe overgegaan. Verschillende personen worden bedankt voor hun inzet om tot deze uitgave te komen.
In het leven van Jona komt duidelijk de trouw van de Heere naar voren. Eerst weigerde hij dienst, maar ook in het verdere van de geschiedenis was hij het nog steeds niet eens met God, toen Hij de stad Ninevé spaarde. Maar in het Nieuwe Testament lezen we dat de Heere Jezus Zelf Jona tot een teken stelt van een boos en overspelig geslacht. Maar wel in de context van: Meer dan Jona is hier. Christus waarschuwt en laat blijken dat Hij de Getrouwe is voor Zijn ontrouwe dienstknechten en ongehoorzame kinderen.
De preken hebben het volgende thema meegekregen: Jona, de profeet; Jona, de vluchteling; Een noodzakelijk offer; Jona in de buik van de vis; Jona verlost; Jona opnieuw door de Heere naar Ninevé gestuurd; Jona bij Ninevé.
De toepassing uit preek 7 wil ik u niet onthouden: "We gaan eindigen. Bent u misschien zo'n Jona? Bent u een vluchteling, een opstandeling, een mens die het met God maar niet eens kan worden? O, we kunnen zoveel van Jona in ons eigen hart vinden. Er moet maar eens een worm knagen. Het maar eens anders gaan in ons leven dan wij willen. Als de Heere naar recht met ons zou handelen, en met Jona, dan zouden we geen knecht of kind meer zijn. Maar Zijn Naam is HEERE. Hij heeft het gezegd: 'k Zal nooit herroepen 't geen Ik eenmaal heb gesproken; 't Geen uit Mijn lippen ging, blijft vast en onverbroken."

Afbeelding