Richtje en Matthijs Zeelenberg bladeren door het magazine. Foto Wim van Vossen
Richtje en Matthijs Zeelenberg bladeren door het magazine. Foto Wim van Vossen Foto: Wim van Vossen Fotografie

Dertien eilandjes verrijzen voor kustlijn in het Grevelingenmeer

GOEREE-OVERFLAKKEE - In deze laatste week van het jaar is bij een groot aantal geregistreerde belangstellenden het imposante, rijk geïllustreerde en informatieve magazine "Brouwerseiland" in de bus gevallen. Een vierde opvallende presentatie van auteur Richtje Zeelenberg (van Zeelenberg Ontwikkelingsmaatschappij) uit Ouddorp. Na Wonen tussen water en land; Een duurzame idylle, leisure als duurzaam concept en het boek Brouwerseiland, achtergronden en filosofie, presenteert de aan de TU Delft afgestudeerde architect nu in het informatie magazine de vervolgstap richting realisering van een innovatief project. In een gebied dat zich uitstrekt over ruim anderhalve kilometer, in het Grevelingenmeer, op grondgebied van de gemeente Schouwen-Duiveland. Aan/bij de Brouwersdam waar de provincies Zuid-Holland en Zeeland in elkaar overgaan.

Door Jaap Ruizeveld

De auteur neemt de lezer bij de hand en laat hem/haar meegroeien bij het ontstaan van Brouwerseiland. In het magazine wordt in woord en beeld alles uiteengezet. Het concept, de natuurlijke opbouw, de architectuur en de eenheid die deze aspecten samen vormen. Het een is onlosmakelijk verbonden met het ander. Zomer 2017 kan de eerste van in totaal drie fasen bouwontwikkeling worden opgeleverd. Zeelenberg Ontwikkelingsmaatschappij (directeur Matthijs Zeelenberg) en Boskalis Nederland, onderdeel van Koninklijke Boskalis Westminster bv, realiseren gezamenlijk 13 eilandjes met 150 woningen. De met elkaar verbonden eilanden in het Grevelingenmeer vormen de "Brouwersarchipel", waar Brouwerseiland uit bestaat. In het project kan, zo geeft Boskalis Nederland aan, zij bij uitstek al haar kennis en ervaring kwijt. De eilandjes worden medio 2016 vanuit het Grevelingenmeer gecreëerd. Daarbij wordt de natuur verbeterd en wordt met respect voor bestaande flora en fauna gebouwd. Er komen extra oevers die op natuurvriendelijke manier worden aangelegd.

Eerst landschap

Voorafgaand moeten uiteraard de vereiste procedures worden doorlopen. De provincies Zeeland en Zuid-Holland, GS Zeeland, de gemeente Schouwen-Duiveland, Rijkswaterstaat, Staatsbosbeheer en o.a. het ROB zijn in een stuur- en werkgroep vertegenwoordigd om samen met genoemde ontwikkelaars het plan tot uitvoering te kunnen brengen. Verwacht wordt dat de bestemmingsplanprocedure in het eerste kwartaal van 2016 kan worden afgerond en dat Boskalis dan vrij snel daarna kan starten met de aanleg van de eilandjes. Eerst wordt het landschap met beplanting ontwikkeld. Daarna begint de woningbouw. Alles met inzet van duurzame materialen. De woningen krijgen grasdaken.

'Luxe van de eenvoud'

Wat destijds als werktitel 'Jachthaven van de toekomst' in de publiciteit kwam, is nu verder uitgebouwd en ontwikkeld tot Brouwerseiland. Daar aan de Brouwersdam, inmiddels één van de meest geliefde strandlocaties in de Zeeuwse Delta, ontstaan volgens Richtje en Matthijs Zeelenberg, idyllische eilanden die allen een (van weleer) Zeeuwse meisjesnaam krijgen : Van Avezoete tot Lude en Zimare. Eilandjes met natuurlijk duinlandschap. Met baaien en kleine haventjes. Brouwerseiland staat voor 'luxe van de eenvoud' stelt concept-director Richtje. "Het is ontsproten - of anders gezegd - het is een optelsom van impressies die wij op onze reizen in heel veel landen hebben opgedaan en die wij vervolgens hebben vertaald naar het huidige ontwerp. Het is ook een invulling op de huidige vraagkant van recreanten die aangeven graag in eigen land te willen vertoeven, maar dan met meer privacy en comfort."

Herstel biodiversiteit

"Een integraal concept op het gebied van brede duurzaamheid. Werkend vanuit de gedachte van de 3 P's: People (mensen), Planet (omgeving) en Prosperity (voorspoed). Met een grote diversiteit aan woonsferen. Niet in vakjes verdeeld maar opgenomen in de natuurlijke waterrijke mogelijkheden. De ontwerpen geven ruimte aan onbezorgde beleving. In het samenspel van natuur, duurzaam verblijven, werken en recreëren wordt veel aandacht besteed aan het herstel en ontwikkelen van de biodiversiteit in het water en op het land".

Next step in leisure

"Met Boskalis Nederland als partner werken wij intensief aan de opbouw van de eilanden, letterlijk en figuurlijk. Het is fantastisch om samen op te trekken met dé waterbouwspecialist in deze wereld. Wij hebben al die kennis in ons land in huis en het is geweldig dat onze 'wortels 'zelfs voor beide partijen in dit gebied liggen. Immers Boskalis was al betrokken bij de Deltawerken. Zij stonden aan de wieg van het gebied zoals het nu is. "En voor ons", vertellen Richtje en Matthijs Zeelenberg, "is dit natuurlijk thuis. Het gebied waar ons hart ligt. Wij hebben nationaal en internationaal veel ervaring op het terrein van leisure in de breedste zin van het woord. Het is dan ook een droom om de next step in leisure juist hier te zetten"

"De belangstelling voor Brouwerseiland is nu al groot. Aan die informatiebehoefte beantwoordt het magazine. Wanneer start de officiële verkoopstart? Na het definitieve 'groen licht', dat wij voorjaar 2016 verwachten. Maar nu al kan men inzicht krijgen in kavelmogelijkheden", zegt Matthijs Zeelenberg.

Meer informatie: www.brouwerseiland.info.

Brouwerseiland 'in voorbereiding'.