Dat is nodig

Steeds minder mensen binden zich aan bepaalde organisaties en steeds meer mensen zoeken naar wat bij hun leefstijl past.
Kerken doen er goed aan om daarop in te spelen zonder dat zij te kort doen aan hun prediking en boodschap. Het aantal lidmaten en kerkgangers neemt helaas sterk af. Vooral in de tweede (middag- of avond)dienst zijn er vaak minder aanwezigen, die de kerkdiensten bijwonen. En als je dan leest, dat in het zo sterk communistische Noord- Korea en in China het aantal gelovigen vrijwel elke dag toeneemt, zijn we wellicht wel eens bang dat God West Europa en ook Nederland verlaat.

Reden voor paniek?

Worden in Noord Brabant en in Limburg rooms-katholieke kerken steeds meer gesloten en moeten protestantse gemeenten worden samengevoegd, dan lijkt er alle reden toe om in paniek te raken door voorgangers en leden van de kerkenraden. Moeten zij mogelijk zich meer en meer richten op jongeren en ouderen buiten hun eigen doelgroepen? Die hebben steeds meer behoefte aan hun beleving en om eerlijk aangesproken te worden. Jongeren gaan soms niet meer naar kerkdiensten, omdat zij vinden dat die te veel op de ouderen zijn gericht. Ik las dat in Engeland de huidige kerkgangers boven de veertig jaren oud zijn. Jongeren ontbreken er totaal. En als er al mensen kiezen voor wat bij hen past, kunnen zij ook diensten vrijblijvend op internet horen, zonder dat zij de kerkdiensten zelf meemaken.

Soms gebeuren er wonderen

Kerken kunnen soms ook weer onverwacht en verrassend groeien. In onze tijd gebeurt dat nog wel eens in evangelische en in pinksterkerken. Bepaalde wetenschappers hangen niet meer aan de sterk traditionele these van de secularisatie of verwereldlijking. Wonderen kunnen plaats vinden als de boodschap van God betrouwbaar wordt uit- en doorgegeven. En het is ook goed dat de voorganger af en toe ook de kinderen en jongeren aanspreekt. Gods werk gaat door, tot nog toe ook in ons eigen land. En goed is het dat ouders ook met hun kinderen nog wel eens napraten, bij voorbeeld in de zin van 'hoe vond je de dienst en de preek van de dominee'?