Bijbelverspreiding in Oekraïne. Op de foto met de kerkenraad van van Tiszaásztelek  (3e man van rechts is dominee Tamász).
Bijbelverspreiding in Oekraïne. Op de foto met de kerkenraad van van Tiszaásztelek (3e man van rechts is dominee Tamász). Foto: OZO

Stichting OZO blikt terug

GOEREE-OVERFLAKKEE - Dankzij de hulp van vele donateurs kon Stichting OZO in 2014 haar humanitaire missie voortzetten in Oekraïne. Dit geldt zeker voor de continuïteit van de langdurende projecten, maar ook voor de individuele hulp aan heel veel ouderen en gezinnen in de thuissituatie door het verstrekken van voedsel, kleding, medicijnen, (medische) hulpmiddelen, Bijbels en evangelisatiemateriaal. Er is nog steeds ontstellend veel nood in Oekraïne door de aanhoudende crisis in meerdere opzichten. Het land is in een oorlogssituatie en door de dramatisch stijgende kosten, ook voor de projecten, neemt de algemene armoede alleen maar toe. We zijn daarom, naast dank aan de Heere, heel dankbaar voor ieders financiële- en materiële- en vrijwilligerssteun.

Drie keer gingen de OZO-medewerkers op werkbezoek, in januari, mei en oktober. Het eerste werkbezoek brachten het vliegtuig en een Oekraïense taxi ons op plaats van bestemming. Voor het tweede werkbezoek werd er een transport geregeld na veel overleg met de medewerkers in Oekraïne, want de regelgeving over de invoer van humanitaire goederen was en is nog steeds niet officieel gekaderd door de overheid. Maar het lukte om belangrijke materialen, zoals gesponsorde incontinentiematerialen en een decubitusmatras voor het verzorgingshuis, over de grens te krijgen en hier mogen we Gods hand in zien. Ook op het derde werkbezoek werden materialen meegenomen, onder andere voor de brandweer.

Door de vele giften is Stichting OZO in staat de projecten te continueren. In het verzorgingshuis worden achtentwintig ouderen optimaal verzorgd. Het boerderijproject is zelfverzorgend. Het polikliniekproject zal deze maand klaar zijn, alleen de buitenkant heeft nog een verfbeurt nodig. De twee gebouwen van de school in Járok zijn zover opgeknapt dat leraren en leerlingen nu een prima onderkomen hebben. Diverse brandweerkorpsen kunnen werken met gebruikt Hollands materiaal. Project Algemene Hulp voorziet in een behoefte voor tal van mensen in zeer moeilijke omstandigheden.

Ook deden wij nooit tevergeefs een beroep op onze sponsors als het ging over allerlei aanverwante zaken die belangrijk zijn voor de projecten. Sponsoring van materialen voor de grote schoonmaak van de waterzuiveringsinstallatie in het verzorgingshuis, hulp voor een familie na een woningbrand en nieuwe diepvriezers voor het verzorgingshuis en de school in Járok. De brandweer werd geholpen met gesponsorde apparaten, zoals een aggregaat, een waterpomp, nachtverlichting en de aanleg van een waterlaadplaats en een nieuwe accu voor de brandweerauto.

Daarnaast veel medeleven vanuit Nederland: transportsponsoring, opbrengsten uit videopresentaties, huwelijksjubilea en nalatenschappen, acties van winkelbedrijven, Engelse kofferbakverkoop, kaarten maken en truien breien. Met dank aan alle gevers mocht Stichting OZO heel doelgericht en met bewogenheid voor de allerarmste medemens haar humanitaire arbeid verrichten.

Het bovenstaande geeft alle reden om onze God te danken. Hij heeft harten geneigd en ons de kracht gegeven om een beker water uit te reiken in Zijn Naam. Daarnaast danken wij alle donateurs voor het vertrouwen in Stichting OZO.

Graag roepen wij u op om in het komende jaar Stichting OZO opnieuw een 'warm hart' toe te dragen. Uw steun is en blijft hard nodig!
Namens alle medewerkers wensen wij u Gezegende Kerstdagen en een voorspoedig 2015.
Gedetailleerde informatie over de projecten van St. OZO kunt u vinden door onze website te bezoeken www.stichting-ozo.nl Altijd actueel!"

Hulp bieden aan een land dat geteisterd wordt door problemen.
Nieuwe materialen voor het brandweer korps van Nagydobrony.
Ference woont alleen, heeft geen pensioen... en daarom is hij blij en dankbaar met de hulp van St. OZO. Met Kerstfeest een extra groot pakket!