Afbeelding
Foto: © Sam Fish

Zorg ervoor dat je tuin er komend seizoen mooi bijstaat

We voelen en zien het aan alles; de lente komt eraan. Sneeuwklokjes en zelfs narcissen bloeien al volop en jonge dieren worden geboren. Het is tijd om aan de tuin te gaan werken! Hein Jan van der Kamp, oprichter van tuincentrum Graka in Sommelsdijk, helpt je een handje.

Door Sam Fish 

“Op dit moment kun je voorzichtig gaan bemesten, maar wel organisch,” begint Hein Jan zijn tips. “Veel mensen grijpen naar kunstmest, maar dat is een no-go voor je tuin. Organische mest zorgt voor een degelijke groei terwijl kunstmest het opjaagt. Met organische mest duurt het dus wel wat langer voordat het echt gaat groeien, maar het is wel beter voor je planten. Bloemen worden mooier, het blad wordt groener en het is een stuk natuurlijker. De tweede laag moet je ongeveer 100 dagen later er overheen gooien.”

Ook voor mensen met een gazon heeft hij een tip. “Ga je maaien? Houd je gras dan minimaal 3,5 centimeter lang. Als je het te kort maait, dan krijg je ruimte tussen het gras. Dat zorgt ervoor dat het gras gevoeliger is voor mos en onkruid. En een mooi gazon is een mooie tuin. Als je ook hier naar kunstmest grijpt of je maait tekort, dan verpest je het voor jezelf.”

Snoeien

Maart is een goed moment om te gaan snoeien, en dan vooral half tot eind maart. Dan is de kans op nachtvorst bijna over en de natuur regelt zichzelf dan. “Hoe hoog of hoe laag je je planten moet snoeien, dat verschilt per gewas. Weet je niet zeker waar je jouw plant moet afknippen? Raadpleeg dan een hovenier of kom even bij ons langs. We helpen je graag verder.”

Voorjaarsbloeiers snoei je overigens pas na de bloei. “Je knipt dan de takken terug,” legt Hein Jan uit. “Hoe meer takken je wegknipt, hoe meer nieuwe takken er gaan groeien en hoe meer nieuwe bloemen je volgend jaar hebt. Denk bijvoorbeeld aan wilgen, amandelboompjes en magnolia’s.”

Planten

Maar behalve snoeien kun je deze maand ook gaan planten. Bollen voor de zomerbloeiers kunnen de grond in. Denk hierbij bijvoorbeeld aan dahlia’s, gladiolen en renonkels. En ook de heesters kunnen geplant worden. Narcissen en tulpen moet je nu niet in de grond stoppen, die plant je in het voorjaar.

“Een mooi voorbeeld is de dahlia. Daar zijn veel verschillende soorten van en die is ook enorm populair op dit moment. Ze komen in verschillende vormen en kleuren en het leuke is dat je ze kunt gebruiken als snijbloem. Als je de bloem met stengel wegknipt, dan komen er nieuwe voor in de plaats. Dus je hebt én een mooi bosje voor in de vaas én er komen nog meer bloemen aan de plant.”

De eenjarige planten als geraniums en Afrikaantjes kunnen nu ook de grond in. Deze bloeien in principe maar één jaar, maar als je ze ’s winters binnenhaalt, dan zouden ze het volgend jaar weer kunnen doen.

Meer tips

Met bovengenoemde informatie kun je al goed aan de slag, maar Hein Jan heeft nog meer tips voor in de tuin. “Laat afgevallen bladeren en afstervende planten liggen,” begint hij. “Dat zorgt voor organische stof en het is goed voor het bodenleven.” Verder heeft hij iets specifieks voor mensen in een nieuwbouwwoning: “Nieuwbouwhuizen komen met vastgereden grond. Dat blijft het tuinleven tegenwerken. Het is dus belangrijk om de hele tuin te laten spitten met een kraan. Hierbij moet je minimaal een meter diep gaan. Graswortels groeien zelfs tot anderhalve meter diepte. Als de grond niet diep genoeg losgemaakt wordt, kunnen planten niet gaan groeien.”

En tot slot heeft hij nog een tip over het bewateren. “Zorg ervoor dat het water weg kan,” vertelt hij. “Het regent steeds meer en harder en dat water moet weg. Via het riool is dat niet altijd mogelijk, dus vang het bijvoorbeeld op in een regenton. Dan kun je daar de planten in de tuin weer mee watergeven. Zorg trouwens dat je die niet te veel water geeft, daar worden ze lui van. Als je grond goed los is, dan gaan de wortels diep de grond in om water te halen. Geef je wel water? Doe dan in één keer zoveel water dat er een plas ligt, dan kunnen ze echt wel een paar dagen zonder. Ook in de hitte van vorig jaar zomer. Heb je veel bodembedekkers in de tuin? Dan heb je nog minder water nodig, want die zorgen ervoor dat het water niet verdampt. En ze zorgen ook nog eens voor minder onkruid!”

Afbeelding
Afbeelding