Afbeelding
Foto:

Menheerse Werf ligt op koers met bedrijfsevenementen

De voormalige scheepstimmerwerf van Middelharnis lag bij de oprichting in 1750 direct aan de toen nog zilte zeearm het Haringvliet. Eb en vloed bepaalden het ritme van de tewaterlatingen en hellingbeurten. Tegenwoordig ligt dit stukje industrieel erfgoed door inpoldering ca. 3 km van het Haringvliet, aan het eind van een havenkanaal en het begin van de havenkom. Een prachtige historische plek, met de romp van een authentieke ijzeren beugsloep, de MD10 ‘Johanna Hendrika’ hoog op de helling. 

Eeuwenlang werden er schepen gebouwd en onderhouden, maar vanaf 2018 lopen er bij de voormalige scheepstimmerwerf van Middelharnis (anno 1750) ook regelmatig ‘ontspannend spannende’ bedrijfsevenementen van de helling. Voor lokale bedrijven zoals COAS, Brasserie ’t Vingerling, Den Hollander Advocaten en Visser & Visser, maar ook instellingen als het WNF, de Provincie Zuid-Holland en de Nederlandse Vereniging van Directeuren en Commissarissen beleefden het eiland en het prachtige Haringvliet al vanaf de Menheerse Werf.

‘Directeur & Krullenjongen’. De titel op het visitekaartje van Coerd de Heer. Deze van oorsprong Vlaardingse ondernemer gooide in 2014 het roer om, verhuisde met zijn gezin naar Middelharnis en pakte de handschoen op om, samen met de stichting Behoud Scheepstimmerwerf Middelharnis, de eeuwenoude werf te behouden, te restaureren en te ontwikkelen tot een toeristisch-recreatief brandpunt op Goeree-Overflakkee. Na een lange periode van handen-uit-de-mouwen, veel tot 10 tellen en symbolisch krullen vegen, houdt hij zich nu vooral bezig met de evenementen en de overnachtingsmogelijkheden op de werf.

Helaas hadden de COVID beperkingen ook op de werf hun impact, maar vanaf 2022 kon er weer op volle kracht georganiseerd worden. Vooral via mond-op-mond reclame wisten ondernemers de werf te vinden om ook voor hun personeel en/of relaties zo’n mooie dag op het water te laten organiseren.

Eén van die bedrijven was WebNL creative studios, met vestigingen in Rotterdam en Stellendam. Linda Siebel, de directiesecretaresse: “Een vriendin vertelde me over de evenementen van de werf. Ze was dolenthousiast over de combinatie van het erfgoed aan wal en het avontuur op het water. Mij leek het wel wat voor ons jaarlijks teamuitje met 60 collega’s. We zijn een bruisend en jong bedrijf en dan moet zo’n dag natuurlijk helemaal top zijn…. Nou, dat was het zeker! Omdat ik het programma een verrassing voor m’n collega’s wilde houden, liepen we onder het mom van een natuurwandeling naar de Stellendamse binnenhaven. Daar lag de indrukwekkende zeillogger Iris al op ons te wachten. Met de RIB (Rigid Inflatable Boat) van de Menheerse Werf werden we aan boord gebracht. Aan dek stond een heerlijk lunchbuffet klaar. Ook kwam Cees Breederland vertellen over de Rabarberbubbels die hij op het eiland maakt. Hij sabreerde zelfs een fles vanaf de boeg! Na een toost op een goede vaart hesen we de zeilen; via de Voornse Duinen en Hellevoetsluis naar Middelharnis. Onderweg kwam de RIB langszij en kon iedereen mee op spectaculair snelle tochtjes rondom het schip. Voor anker bij Middelharnis voor een heerlijke duik- en zwempartij en toen ging het feest verder op de Menheerse Werf. Hier brandden de tonnenvuurtjes en de BBQ-onderzeeër al volop. De rest van de avond stond in het teken van heerlijk eten en drinken en natuurlijk volop nagenieten van ons avontuur op het water. Allemaal op en rond ons mooie eiland… ook het sluitstuk: Een historische bus van het RTM Museum in Ouddorp bracht ons terug naar Stellendam. Het is alweer een half jaar geleden, maar we hebben het er nog vaak over!”

De Menheerse Werf zelf is nog een beetje een ruwe diamant en volop in ontwikkeling, maar ze vervult al volop haar rol als toeristisch-recreatief brandpunt op GO en springplank naar het Haringvliet. Voor bedrijven en groepen zijn er de evenementen en locaties voor allerlei bijeenkomsten; een borrel aan dek van de beugsloep MD10, hoog boven de havenkom op haar eigen helling, of een vergadering in het Pekelpakhuis, met lunch en een verfrissende break-out met de RIB of een historische platbodem.

Voor individuele bezoekers is een middagje werf een leuke (gratis) ervaring, maar overnachten kan ook: in de Bed & Boat studio in het gerestaureerde Pekelpakhuis en op diverse boten voor de werf. Bezoekers kunnen in het vaarseizoen inschepen voor vaartochten of zelf het water op met één van de huurboten. Ook is deze unieke plek aan de haven het decor van evenementen als KunstKijk, Sail4Care en diverse muziekvoorstellingen.

Zelf ook ont-moeten op de Menheerse Werf?

De poorten staan wijd open voor bedrijven en instellingen die op zoek zijn naar inspirerende vergaderruimte en onvergetelijke evenementen. “Er zijn de afgelopen jaren mooie arrangementen ontstaan, maar een persoonlijk gesprek over wensen en mogelijkheden geeft de optimale invulling”, zo weet Coerd uit ervaring. “Zo ging het ook met Linda van WebNL creative studios; samen bedenk je hoe zo’n dag helemaal aansluit bij de mogelijkheden en de bedrijfscultuur, daarna maken we een begroting en kom je tot een echt uniek programma. Overweeg je om ook zoiets te laten organiseren? Ik kom graag even langs om het er over te hebben, maar je kunt ook even lekker sfeer komen snuiven op de werf! Alvast voor in de agenda: Op vrijdag 21 april organiseren we een ouderwetse VrijMiBo voor het bedrijfsleven op het eiland. De uitnodiging komt er aan…..”

Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
© Wim van Vossen Fotografie -