Afbeelding
Foto:

Onderwijs én de beroepspraktijk

Onderwijs en de praktijk van het ondernemen, dat zijn bij de CSG Prins Maurits geen gescheiden werelden. Op verschillende manieren maken leerlingen kennis met het bedrijfsleven in de omgeving, op school en bij bedrijven. Deze kennismaking is niet gebonden aan schooltype, maar geldt voor alle leerlingen, of ze nu op het vmbo, de mavo, de havo of het vwo zitten.

Speeddates en stages

Leerlingen van klas 3 (mavo, havo en vwo) kunnen mensen met alle mogelijke beroepen spreken tijdens speeddates in de aula van de school. Vier keer een gesprek van een minuut of twaalf. Door vragen te stellen krijgen leerlingen een beeld van wat bijvoorbeeld een ondernemer, een politieagent of een zorgmedewerker in het dagelijks leven uitvoert. Wat er komt kijken bij bepaalde beroepen.

Handig om te weten, want dan is het gemakkelijker om na te denken over de toekomst: welke kant ga ik uit, wat voor werk wil ik gaan doen? En dan is het ook minder moeilijk om een sector of een profiel met een vakkenpakket te kiezen.

Net als speeddates zijn stages een onderdeel van de LOB: de Loopbaanoriëntatie en -Begeleiding die de CSG Prins Maurits biedt. Ook via een stage kunnen leerlingen zich oriënteren op hun toekomst.

Bedrijfsbezoeken en gastlessen 

Als onderdeel van een vak of een onderwijsactiviteit gaan leerlingen op bezoek bij een bedrijf of krijgen ze op school een gastles. In dat laatste geval staat dus niet de docent voor de klas, maar iemand van een bedrijf of organisatie.

Bij een bedrijfsbezoek zie je een ambacht of vakmanschap in de praktijk van alledag. Leerlingen namen bijvoorbeeld een kijkje bij CuraMare. Een hele middag waren ze in het Van Weel-Bethesda Ziekenhuis, ook in bijvoorbeeld het laboratorium en de operatiekamer. Ja, zo krijg je wel een echt beeld van wat daar allemaal gebeurt en wat het personeel voor werk doet…

Leerlingen vanaf klas 1 en 2 gaan al bij bedrijven op bezoek. Van Bouwcenter Esselink, waar ze een kijkje nemen in het magazijn of op de badkamerafdeling, tot Visser & Visser, waar ze meer te weten komen over het opmaken van een jaarrekening. En van de kapsalon tot echte maakbedrijven.

Er zijn veel regionale bedrijven en organisaties die willen samenwerken met het onderwijs. Dat is fijn voor de leerlingen, maar ook voor de bedrijven zelf. Hun naamsbekendheid groeit en ze kunnen leerlingen interesseren voor hun branche. Wie weet ontmoeten ze via een speeddate, stage, gastles of bedrijfsbezoek hun toekomstige medewerkers.

Trouwens, de docenten leren ook nog wat van die link met het bedrijfsleven. Het helpt ze om hun lessen up-to-date te houden.

Afbeelding