Afbeelding
Foto:

DAT Bouwsystemen combineert met Construq het beste van twee bouwmethodieken:

houtskeletbouw en betonnen vloeren

Slim, snel en concurrerend. Dat zijn de woningen die 4PLUS levert volgens een unieke prefab bouwmethode: het Construq-concept. De houten onderdelen – houtskeletwanden, daken, dakkapellen – komen uit de houtfabriek van DAT Bouwsystemen in Middelharnis.

Houtfabriek DAT Bouwsystemen en Nimbel, de productontwikkelingsafdeling, zijn vorig jaar onderdeel geworden van VORM. De grote bouwende ontwikkelaar uit Rotterdam met meer dan honderd jaar ervaring – waar vele eilandbewoners werkzaam zijn, onder wie VORM 2050 directeur John de Geus – timmert ook aan de weg met andere prefab productontwikkelingen en woningen met houten casco’s. Alles met het doel om voor iedereen een betaalbare, unieke woning in een leefbare buurt te realiseren. 

Prefab bouwmethode

Houtbouw is populair. Dat is te begrijpen, want hout is duurzaam en circulair, terwijl de isolatiewaarde hoog is. Houtbouw is bovendien voordelig ten opzichte van traditionele bouw. Zeker als er sprake is van een prefab bouwmethode. DAT Bouwsystemen tekent en maakt al jaren houten casco’s voor klanten en voor de Construq-woningen van 4PLUS, een bouwmaterialen-inkoopcoöperatie van familiebedrijven en aannemers. 

Woningtypes

Er zijn twaalf standaardwoningen binnen het Construq-concept. Wat deze houten woningen met betonnen of houten vloeren populair maakt is dat ze snel te bouwen zijn. Het casco staat binnen twee dagen. Elke woningtype is geheel aan te passen aan de persoonlijke wensen. Een architect helpt de klant en de aannemer om de meeste passende Construq-woning samen te stellen. Zelfs een geheel vrij ontwerp is uitvoerbaar bij dit concept. Een aannemer kan twee keer zoveel bouwen in dezelfde tijd door gebruik te maken van het Construq-concept en daardoor ook meer verdienen. 

Veel keuzevrijheid

Kortom: Construq is een nieuwe, flexibele manier van prefab bouwen, die de klant veel keuzevrijheid geeft om zijn of haar woonwensen te realiseren. Qua afwerking en indeling zijn de mogelijkheden vrijwel onbeperkt.

Vanzelfsprekend zijn de woningen ook duurzaam, uitermate comfortabel, goed geïsoleerd en daarmee energiezuinig. Een Construq-woning is eenvoudig op te waarderen tot de allerhoogste normen op het gebied van energieneutraal bouwen en zelfs passief bouwen. 

De prefab elementen zijn gegarandeerd luchtdicht, waardoor er geen warmte via naden en kieren naar buiten ontsnapt.

Duurzaam

Duurzaamheid is ook een belangrijk onderwerp waar Construq hoog mee scoort. Het gebruikte hout is uitsluitend afkomstig uit duurzaam beheerde bossen. Verder worden zoveel mogelijk natuurlijke materialen toegepast en is er veel aandacht voor onder meer beperking van het onderhoud en vervanging. De kunststof ramen, deuren en kozijnen gaan zeer lang mee. Maar wie liever hout of aluminium wil, kan zijn of haar wens ook vervullen. 

Snel

Omdat de bouw snel gaat is er minder afhankelijkheid van weersomstandigheden en beschikbare arbeidskracht. In enkele dagen is de woning op de bouwplaats al wind- en waterdicht. Terwijl de buitengevels worden geplaatst, is het binnenwerk in volle gang. Dat is wel zo efficiënt.

Elk type gevelafwerking is mogelijk: een traditionele metselsteen, een moderne stucgevel, een stijlvolle houten gevel et cetera. 

Betonnen vloer

Behalve de voordelen van houtskeletbouw zijn er bij dit concept ook de voordelen van een betonnen verdiepingsvloer: grotere overspanning – en dus meer stabiliteit – en geluidsisolatie. Ook geeft deze combinatie veel vrijheid bij het indelen van de woning én maakt het lage-temperatuurverwarming mogelijk. Zo brengt Construq het beste van twee bouwmethodieken bij elkaar. 

Doordat de modules in serie worden geproduceerd – onder gecontroleerde omstandigheden in de schone, droge fabriek van DAT Bouwsystemen aan de hand van tekeningen – is een Construq-woning ook goedkoper. Het industrieel proces is KOMO-gecertificeerd.

Meer informatie: www.construq.nl. 

<kader1>

Ontzorging 

Wie kiest voor één van de twaalf woningtypes kan alles door de bouwpartner laten regelen, van a tot z. Denk aan bouwtekeningen, werkvoorbereiding, milieutoetsingen, EPC-berekeningen, daglichtbepaling en de vergunningsaanvraag. In de showroom zijn alle mogelijkheden te zien op het gebied van ruw- en afbouwmaterialen. 

<kader2>

Optopper

Sinds DAT Bouwsystemen en de productontwikkelingsafdeling Nimbel onderdeel zijn van bouwende ontwikkelaar VORM is het bedrijf in Middelharnis ook aan de slag gegaan met het ontwikkelen van andere prefab houtbouwproducten. Een mooi voorbeeld daarvan is de Optopper, die voortkomt uit het nieuwe bedrijf BuurtBoost, een initiatief van VORM. 

BuurtBoost biedt als buurtontwikkelaar integrale oplossingen voor buurtontwikkeling, zowel sociale oplossingen als fysieke oplossingen. De Optopper is een volwaardig woonappartement, dat plaatsbaar is op flatgebouwen. Het is gemaakt van duurzaam hout en bevat een prefab badkamer, toilet en installatietechniek. Met de Optopper van BuurtBoost komt VORM met een snel te realiseren en betaalbare oplossing voor de problemen op de woningmarkt. Woningcorporaties en gemeenten zijn er enthousiast over.

Een prototype van de Optopper was afgelopen jaar te zien op de vastgoedbeurs PROVADA. Daarna zijn DAT Bouwsystemen en Nimbel verder gegaan met de uitwerking. Dat geldt ook voor het ontwikkelen en de flexibele engineering van seriematig te bouwen grondgebonden woningen en appartementen. 

www.vorm.nl

www.datbouwsystemen.nl

www.buurtboost.nl 


Tekst: Kees van Rixoort

Fotografie: DAT Bouwsystemen

Optopper.
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding