Afbeelding
Foto:

Campagne gestart

tegen ondermijning

De gemeente Goeree-Overflakkee is, samen met politie en andere partners, gestart met controles om ondermijning op te sporen. We spreken van ondermijning als personen of bedrijven bewust of onbewust betrokken zijn bij criminele activiteiten. Denk aan fraude, witwassen van geld en handel en productie van drugs.

Begin dit jaar vond een controle plaats op de bedrijventerreinen Deltahaven en Korteweg in Stellendam. De gemeente voerde de controle uit in samenwerking met de Veiligheidsregio Rotterdam

Rijnmond, Belastingdienst, DCMR Milieudienst Rijnmond, Nederlandse Arbeidsinspectie, Stedin en de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit. Bedrijven werden onder meer gecontroleerd op financiën, veiligheid, gevaarlijke stoffen, illegale arbeid, kinderarbeid en aansluitingen (elektriciteit).

De controle leverde een aantal constateringen op, waaronder het verkeerd opslaan van gevaarlijke stoffen. Deze stoffen zijn op last van de gemeente direct verwijderd.

Speerpunt

Ondermijning is een speerpunt in de veiligheidsaanpak van de gemeente. De aanpak richt zich onder andere op het aanscherpen van het toezicht en het contact met ondernemers op bedrijventerreinen. De gemeente startte in december 2022 een campagne om bewustwording te creëren over wat ondermijning is en welke risico’s er zijn.

Burgemeester Ada Grootenboer: “Ondermijning tast de leefbaarheid in onze samenleving op een grove manier aan. Het doel van onze aanpak is om samen met inwoners, ondernemers en partners ondermijning tegen te gaan. Zo werken we met elkaar aan een veilige gemeente.”

De burgemeester roept inwoners en ondernemers op om bij signalen of vermoedens van ondermijning een melding te maken via de app ‘Meld een vermoeden’. “We behandelen de melding vertrouwelijk. Het doel is om de ogen van professionals, ondernemers en inwoners in de gemeente te gebruiken om de gemeente te voorzien van belangrijke informatie. En dat kan nét het cruciale puzzelstukje opleveren om een zaak op te lossen.”

Meer informatie over ondermijning en (het gebruik van) de app is te vinden op www.goereeoverflakkee.nl/ondermijning.