In de all-in-one cabine.
In de all-in-one cabine. Foto: Jaap Peeman

Groene, innovatieve schadehersteller

leidt nieuwe vakmensen op

Bosman Schadeherstel timmert op verschillende manieren aan de weg. Als leerwerkbedrijf voor het opleiden van nieuwe vaklieden bijvoorbeeld. Maar ook als bedrijf dat duurzaamheid hoog in het vaandel heeft. En als bedrijf dat graag vernieuwingen doorvoert.

“Vier jaar geleden hebben we de werkplaats verbouwd en zijn we begonnen met een all-in-one cabine. Dat is een nieuw concept voor het verhelpen van lichte autoschades. Beschadigingen van één of twee delen”, zegt Arie Bosman.

“In de cabine kan één monteur alles doen: demonteren, uitdeuken, strak maken, voorbewerken, spuiten en weer opbouwen. Alles in één ruimte, de auto komt niet van zijn plaats. Het grote voordeel is dat we minder tijd nodig hebben, dat de kosten dus lager zijn en dat de klant sneller weer in zijn auto kan rijden. We kunnen in de all-in-one cabine aan twee auto’s tegelijk werken.”

Met dit nieuwe concept onderscheidt Bosman Schadeherstel zich in de omgeving. De klanten zijn er enthousiast over.

“De Beroepscampus heeft ook een all-in-one cabine. Die is gerealiseerd in samenwerking met ons”, zegt Bosman. “We doen dat om leerlingen enthousiast te maken voor het vak van schadehersteller. Het is zó’n mooi vak, maar wel onderbelicht, zodat jongeren er niet direct aan denken als ze voor een beroep kiezen.” Als het goed is gaat dat veranderen nu ze in de Beroepscampus kunnen ‘proeven’ hoe het schadebedrijf smaakt.

Echt ambacht

Mbo-leerlingen doen dat bij Bosman Schadeherstel zelf. “We zijn erkend leerbedrijf en nemen ook zelf praktijkexamens af. Momenteel hebben we één leerling in onze vestiging in Strijen en twee in Middelharnis. Omdat er vergrijzing is in ons vak, is het belangrijk dat we nieuwe vakmensen opleiden in dit mooie ambacht. Het is een echt ambacht, wat je niet in twee jaar onder de knie hebt. Je hebt er een jaar of zeven voor nodig voordat je een goede schadehersteller bent.”

Tijdens die opleiding leer je bij Bosman Schadeherstel ook om duurzaam te werken. “Wij zijn Duurzaam Hersteller en doen mee aan het duurzaamheidsprogramma Groen Gedaan”, vertelt Arie Bosman.

“Dat betekent onder meer dat we voor bepaalde groene verzekering-polissen gebruikte onderdelen gebruiken, in plaats van nieuwe. Daarnaast werken we met biologisch afbreekbare producten en gebruiken we minder vluchtige stoffen. Ons gasverbruik is met drie kwart afgenomen omdat we in de vernieuwde werkplaats nog maar één in plaats van twee spuitcabines hebben en omdat we meer dan tweehonderd zonnepanelen op het dak hebben liggen.”

“Op een groene manier werken is belangrijk omdat het gezonder is voor je personeel én omdat je het merkt in je portemonnee. We gaan heel bewust om met energie en zijn daardoor veel minder gaan verbruiken. We zijn nog niet energieneutraal, maar die kant wil ik wel op.”


Tekst: Kees van Rixoort

Fotografie: Jaap Peeman 

Leerling Sam van Buren.
Afbeelding